1 2 3 Previous Next 39 Replies Latest reply: Nov 6, 2012 5:31 AM by orafad Go to original post RSS
      • 30. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
        orafad
        If that doesn't help, verify httpport is enabled:

        sqlplus / as sysdba

        SQL> select dbms_xdb.gethttpport from dual;


        In addition, post output from:

        findstr /v /r "^#" %systemroot%\system32\drivers\etc\hosts



        Example session below:
        Listening Endpoints Summary...
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(PIPENAME=\\.\pipe\EXTPROCXEipc)))
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=ImUrFather)(PORT=1521)))
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=ImUrFather)(PORT=8080))(Presentation=HTTP)(Session=RAW))
        
        
        C:\>sqlplus / as sysdba
        
        SQL*Plus: Release 11.2.0.2.0 Production on L÷ Nov 3 22:50:52 2012
        
        Copyright (c) 1982, 2010, Oracle.  All rights reserved.
        
        
        Connected to:
        Oracle Database 11g Express Edition Release 11.2.0.2.0 - Production
        
        SQL> select dbms_xdb.gethttpport from dual;
        
        GETHTTPPORT
        -----------
               8080
        
        SQL> exec dbms_xdb.sethttpport(0);
        
        PL/SQL procedure successfully completed.
        
        SQL> host lsnrctl stat
        
        LSNRCTL for 32-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 03-NOV-2012 22:57:42
        
        ...
        
        Listening Endpoints Summary...
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(PIPENAME=\\.\pipe\EXTPROCXEipc)))
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=ImUrFather)(PORT=1521)))
        Services Summary...
        
        
        SQL> exec dbms_xdb.sethttpport(9090);
        
        PL/SQL procedure successfully completed.
        
        SQL> host lsnrctl stat
        
        ...
        
        Listening Endpoints Summary...
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(PIPENAME=\\.\pipe\EXTPROCXEipc)))
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=ImUrFather)(PORT=1521)))
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=ImUrFather)(PORT=9090))(Presentation=HTTP)(Session=RAW))
        Edited by: orafad on Nov 3, 2012 11:04 PM
        • 31. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
          JL09
          Yes, it was working before and it was also working after the renistall prior to changing anything.

          C:\Users\Administrator.DISMART>hostname
          DISMART

          C:\Users\Administrator.DISMART>ping -4 dismart

          Pinging DISMART.server.local [192.168.0.130] with 32 bytes of data:
          Reply from 192.168.0.130: bytes=32 time<1ms TTL=128
          Reply from 192.168.0.130: bytes=32 time<1ms TTL=128
          Reply from 192.168.0.130: bytes=32 time<1ms TTL=128
          Reply from 192.168.0.130: bytes=32 time<1ms TTL=128

          Ping statistics for 192.168.0.130:
          Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
          Approximate round trip times in milli-seconds:
          Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

          C:\Users\Administrator.DISMART>ping -4 localhost

          Pinging DISMART.server.local [127.0.0.1] with 32 bytes of data:
          Reply from 127.0.0.1: bytes=32 time<1ms TTL=128
          Reply from 127.0.0.1: bytes=32 time<1ms TTL=128
          Reply from 127.0.0.1: bytes=32 time<1ms TTL=128
          Reply from 127.0.0.1: bytes=32 time<1ms TTL=128

          Ping statistics for 127.0.0.1:
          Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
          Approximate round trip times in milli-seconds:
          Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

          SQL> select dbms_xdb.gethttpport from dual;

          GETHTTPPORT
          -----------
          0

          SQL> host lsnrctl stat

          LSNRCTL for 32-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 03-NOV-2012 23:22
          :34

          Copyright (c) 1991, 2010, Oracle. All rights reserved.

          Connecting to (ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=)(PORT=1521))
          STATUS of the LISTENER
          ------------------------
          Alias LISTENER
          Version TNSLSNR for 32-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Produ
          ction
          Start Date 03-NOV-2012 17:26:49
          Uptime 0 days 5 hr. 55 min. 45 sec
          Trace Level off
          Security ON: Local OS Authentication
          SNMP OFF
          Listener Log File C:\oraclexe\app\oracle\diag\tnslsnr\DISMART\listener\a
          lert\log.xml
          Listening Endpoints Summary...
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=DISMART.server.local)(PORT=1521)))
          Services Summary...
          Service "XEXDB" has 1 instance(s).
          Instance "xe", status READY, has 1 handler(s) for this service...
          Service "xe" has 1 instance(s).
          Instance "xe", status READY, has 1 handler(s) for this service...
          The command completed successfully

          C:\Users\Administrator.DISMART>findstr /v /r "^#" %systemroot%\system32\drivers\
          etc\hosts

          127.0.0.1 localhost
          ::1 localhost
          I then ran:
          SQL> exec dbms_xdb.sethttpport(8080);

          PL/SQL procedure successfully completed.

          SQL> select dbms_xdb.gethttpport from dual;

          GETHTTPPORT
          -----------
          8080

          SQL> host lsnrctl stat

          LSNRCTL for 32-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 03-NOV-2012 23:36
          :01

          Copyright (c) 1991, 2010, Oracle. All rights reserved.

          Connecting to (ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=)(PORT=1521))
          STATUS of the LISTENER
          ------------------------
          Alias LISTENER
          Version TNSLSNR for 32-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Produ
          ction
          Start Date 03-NOV-2012 23:34:03
          Uptime 0 days 0 hr. 1 min. 58 sec
          Trace Level off
          Security ON: Local OS Authentication
          SNMP OFF
          Listener Log File C:\oraclexe\app\oracle\diag\tnslsnr\DISMART\listener\a
          lert\log.xml
          Listening Endpoints Summary...
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=DISMART.server.local)(PORT=1521)))
          (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=DISMART.server.local)(PORT=8080))(Pr
          esentation=HTTP)(Session=RAW))
          Services Summary...
          Service "XEXDB" has 1 instance(s).
          Instance "xe", status READY, has 1 handler(s) for this service...
          Service "xe" has 1 instance(s).
          Instance "xe", status READY, has 1 handler(s) for this service...
          The command completed successfully
          Now when I run the Get Started web page (http://127.0.0.1:8080/apex/f?p=4950) I get this:
          Error ERR-1014 Application not found.
          application=4950 workspace=10
          I then shutdown and restarted and this is the latest alert log:
          Shutting down instance (immediate)
          Shutting down instance: further logons disabled
          Stopping background process QMNC
          Stopping background process CJQ0
          Stopping background process MMNL
          Stopping background process MMON
          License high water mark = 4
          All dispatchers and shared servers shutdown
          ALTER DATABASE CLOSE NORMAL
          Sat Nov 03 23:37:53 2012
          SMON: disabling tx recovery
          SMON: disabling cache recovery
          Sat Nov 03 23:37:53 2012
          Shutting down archive processes
          Archiving is disabled
          Archive process shutdown avoided: 0 active
          Thread 1 closed at log sequence 6
          Successful close of redo thread 1
          Completed: ALTER DATABASE CLOSE NORMAL
          ALTER DATABASE DISMOUNT
          Completed: ALTER DATABASE DISMOUNT
          ARCH: Archival disabled due to shutdown: 1089
          Shutting down archive processes
          Archiving is disabled
          Sat Nov 03 23:37:54 2012
          Stopping background process VKTM
          ARCH: Archival disabled due to shutdown: 1089
          Shutting down archive processes
          Archiving is disabled
          Sat Nov 03 23:37:56 2012
          Instance shutdown complete
          Sat Nov 03 23:37:59 2012
          Starting ORACLE instance (normal)
          LICENSE_MAX_SESSION = 0
          LICENSE_SESSIONS_WARNING = 0
          Picked latch-free SCN scheme 2
          Using LOG_ARCHIVE_DEST_1 parameter default value as USE_DB_RECOVERY_FILE_DEST
          Autotune of undo retention is turned on.
          IMODE=BR
          ILAT =18
          LICENSE_MAX_USERS = 0
          SYS auditing is disabled
          Starting up:
          Oracle Database 11g Express Edition Release 11.2.0.2.0 - Production.
          Using parameter settings in server-side pfile C:\ORACLEXE\APP\ORACLE\PRODUCT\11.2.0\SERVER\DATABASE\INITXE.ORA
          System parameters with non-default values:
          sessions = 172
          spfile = "C:\ORACLEXE\APP\ORACLE\PRODUCT\11.2.0\SERVER\DBS\SPFILEXE.ORA"
          memory_target = 1G
          control_files = "C:\ORACLEXE\APP\ORACLE\ORADATA\XE\CONTROL.DBF"
          compatible = "11.2.0.0.0"
          db_recovery_file_dest = "C:\oraclexe\app\oracle\fast_recovery_area"
          db_recovery_file_dest_size= 10G
          undo_management = "AUTO"
          undo_tablespace = "UNDOTBS1"
          remote_login_passwordfile= "EXCLUSIVE"
          dispatchers = "(PROTOCOL=TCP) (SERVICE=XEXDB)"
          shared_servers = 4
          job_queue_processes = 4
          audit_file_dest = "C:\ORACLEXE\APP\ORACLE\ADMIN\XE\ADUMP"
          db_name = "XE"
          open_cursors = 300
          diagnostic_dest = "C:\ORACLEXE\APP\ORACLE"
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          PMON started with pid=2, OS id=3588
          OER 7451 in Load Indicator : Error Code = OSD-04500: illegal option specified !
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          PSP0 started with pid=3, OS id=3060
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          VKTM started with pid=4, OS id=4620 at elevated priority
          VKTM running at (10)millisec precision with DBRM quantum (100)ms
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          GEN0 started with pid=5, OS id=2112
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          DIAG started with pid=6, OS id=4332
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          DBRM started with pid=7, OS id=4636
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          DIA0 started with pid=8, OS id=4112
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          MMAN started with pid=9, OS id=2940
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          DBW0 started with pid=10, OS id=2408
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          LGWR started with pid=11, OS id=4292
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          CKPT started with pid=12, OS id=4936
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          SMON started with pid=13, OS id=2448
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          RECO started with pid=14, OS id=3336
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          MMON started with pid=15, OS id=4388
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          MMNL started with pid=16, OS id=5072
          starting up 1 dispatcher(s) for network address '(ADDRESS=(PARTIAL=YES)(PROTOCOL=TCP))'...
          starting up 4 shared server(s) ...
          ORACLE_BASE from environment = C:\oraclexe\app\oracle
          Sat Nov 03 23:38:08 2012
          ALTER DATABASE MOUNT
          Successful mount of redo thread 1, with mount id 2679499296
          Database mounted in Exclusive Mode
          Lost write protection disabled
          Completed: ALTER DATABASE MOUNT
          Sat Nov 03 23:38:13 2012
          ALTER DATABASE OPEN
          Thread 1 opened at log sequence 6
          Current log# 2 seq# 6 mem# 0: C:\ORACLEXE\APP\ORACLE\ORADATA\XE\REDO\REDO01.DBF
          Successful open of redo thread 1
          SMON: enabling cache recovery
          [3604] Successfully onlined Undo Tablespace 2.
          Undo initialization finished serial:0 start:256223186 end:256223966 diff:780 (7 seconds)
          Verifying file header compatibility for 11g tablespace encryption..
          Verifying 11g file header compatibility for tablespace encryption completed
          SMON: enabling tx recovery
          Database Characterset is AL32UTF8
          Opening with Resource Manager plan: INTERNAL_PLAN_XE
          Sat Nov 03 23:38:19 2012
          Starting background process VKRM
          Sat Nov 03 23:38:19 2012
          VKRM started with pid=22, OS id=3640
          replication_dependency_tracking turned off (no async multimaster replication found)
          Starting background process QMNC
          Sat Nov 03 23:38:22 2012
          QMNC started with pid=24, OS id=4052
          Sat Nov 03 23:38:24 2012
          Completed: ALTER DATABASE OPEN
          Sat Nov 03 23:38:30 2012
          Starting background process CJQ0
          Sat Nov 03 23:38:30 2012
          CJQ0 started with pid=29, OS id=3852
          Setting Resource Manager plan SCHEDULER[0x30FC]:DEFAULT_MAINTENANCE_PLAN via scheduler window
          OER 7451 in Load Indicator : Error Code = OSD-04500: illegal option specified !
          Sat Nov 03 23:38:34 2012
          db_recovery_file_dest_size of 10240 MB is 0.00% used. This is a
          user-specified limit on the amount of space that will be used by this
          database for recovery-related files, and does not reflect the amount of
          space available in the underlying filesystem or ASM diskgroup.
          Sat Nov 03 23:38:35 2012
          XDB installed.
          XDB initialized.
          OER 7451 in Load Indicator : Error Code = OSD-04500: illegal option specified
          O/S-Error: (OS 1) Incorrect function. !
          Sat Nov 03 23:38:44 2012
          OER 7451 in Load Indicator : Error Code = OSD-04500: illegal option specified
          O/S-Error: (OS 1) Incorrect function. !
          OER 7451 in Load Indicator : Error Code = OSD-04500: illegal option specified
          O/S-Error: (OS 1) Incorrect function. !
          Sat Nov 03 23:38:54 2012
          OER 7451 in Load Indicator : Error Code = OSD-04500: illegal option specified
          O/S-Error: (OS 1) Incorrect function. !
          • 32. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
            orafad
            JL09 wrote:
            Yes, it was working before and it was also working after the renistall prior to changing anything.
            Yes, and there's a clue in that.

            The change was restoring the previous database, right?

            >
            SQL> select dbms_xdb.gethttpport from dual;

            GETHTTPPORT
            -----------
            0
            Ok, xdb http port was disabled.
            You know the reason for this? Maybe client was using an "external" listener/web server?


            (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=DISMART.server.local)(PORT=8080))(Presentation=HTTP)(Session=RAW))
            Success :)

            Now when I run the Get Started web page (http://127.0.0.1:8080/apex/f?p=4950) I get this:
            Error ERR-1014 Application not found.
            application=4950 workspace=10
            Does http://127.0.0.1:8080/apex or http://127.0.0.1:8080/apex/f?p=4550 work?

            Do you know the version of Apex installed? Find out if Apex was upgraded recently. Which would explain the "removal" of Get Started app (also if it exists or not might not matter to the client, basically Get started in itself does not make or break something).

            Edited by: orafad on Nov 4, 2012 8:05 PM
            • 33. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
              JL09
              orafad wrote:

              Yes, and there's a clue in that.

              The change was restoring the previous database, right?
              Yes

              >
              Ok, xdb http port was disabled.
              You know the reason for this? Maybe client was using an "external" listener/web server?
              Not that I know of. The server is only running Oracle and nothing else.

              >
              Does http://127.0.0.1:8080/apex or http://127.0.0.1:8080/apex/f?p=4550 work?
              It goes to a blank page titled "Application Express Login" but nothing is displayed on the page.
              Do you know the version of Apex installed? Find out if Apex was upgraded recently. Which would explain the "removal" of Get Started app
              Apex was not manipulated in anyway that we know of. It was the default installation from the beginning.

              What can we do next to get the login page working?
              • 34. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
                orafad
                JL09 wrote:
                Does http://127.0.0.1:8080/apex or http://127.0.0.1:8080/apex/f?p=4550 work?
                It goes to a blank page titled "Application Express Login" but nothing is displayed on the page.
                Try reloading the page.

                Try a different browser. What browser are you using? (in previous forum threads, indication of possible issues with some versions of Firefox and Chrome was reported)


                But a "blank" login page sounds somewhat familiar, and possibly also points to an (incomplete) Apex install/upgrade.

                What does the following return:

                sql> select version, status, schema, modified from dba_registry where comp_id='APEX';

                sql> select * from apex_release;

                What can we do next to get the login page working?
                Does the file apexins.sql exist on the host machine?
                • 35. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
                  JL09
                  es to a blank page titled "Application Express Login" but nothing is displayed on the page.
                  >
                  Try reloading the page.
                  No change.
                  Try a different browser. What browser are you using? (in previous forum threads, indication of possible issues with some versions of Firefox and Chrome was reported)
                  Firefox, Chrome and Internet Explorer all have same issue.

                  >
                  What does the following return:

                  sql> select version, status, schema, modified from dba_registry where comp_id='APEX';

                  sql> select * from apex_release;
                  SQL> select version, status, schema, modified from dba_registry where comp_id='
                  APEX';

                  VERSION STATUS
                  ------------------------------ --------------------------------------------
                  SCHEMA MODIFIED
                  ------------------------------ -----------------------------
                  4.1.1.00.23 VALID
                  APEX_040100 20-AUG-2012 14:45:38


                  SQL> select * from apex_release;

                  VERSION_NO
                  --------------------------------------------------------------------------------

                  API_COMPATIBILITY
                  --------------------------------------------------------------------------------

                  PATCH_APPLIED
                  --------------------------------------------------------------------------------

                  4.1.1.00.23
                  2011.02.12

                  >
                  Does the file apexins.sql exist on the host machine?
                  Cannot locate such a file.
                  • 36. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
                    orafad
                    JL09 wrote:
                    4.1.1.00.23 VALID
                    APEX_040100 20-AUG-2012 14:45:38
                    XE included version of Apex is 4.0.2, I believe, so 4.1.1 would mean an upgrade was done or at least attempted. This is consistent with loss of Get Started app and possibly also the disabled http port.

                    I would ask if anyone knows about the Apex upgrade, in particular for around 20th of August.

                    Of course, there's the theoretical chance that db files restored was from a different XE install/database alltogether, why we see upgraded Apex, etc.


                    Do you have a install*.log file? (install<date>.log)

                    Possibly it was a patchset install. Do you have any files matching a search for apxpatch*.*?


                    Do get the login page going again, try Post install step of Updating (uploading) the Images directory, for upgrade installs, per Install guide (or Patchset note).

                    http://docs.oracle.com/cd/E23903_01/doc/doc.41/e21673/otn_install.htm#BHAJIGDA
                    http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/apex/application-express/411-patchset-notes-1528994.html#CHDIHHHD


                    Edited by: orafad on Nov 4, 2012 11:44 PM

                    Edited by: orafad on Nov 4, 2012 11:54 PM
                    • 37. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
                      JL09
                      It may have been. I tried running the following command:

                      SQL> @apxldimg.sql C:\Users\Administrator.DISMART\Desktop\DISK1

                      PL/SQL procedure successfully completed.

                      old 1: create directory APEX_IMAGES as '&1/apex/images'
                      new 1: create directory APEX_IMAGES as 'C:\Users\Administrator.DISMART\Desktop
                      \DISK1/apex/images'

                      Directory created.

                      declare
                      *
                      ERROR at line 1:
                      ORA-22288: file or LOB operation FILEOPEN failed
                      The system cannot find the path specified.
                      ORA-06512: at "SYS.XMLTYPE", line 296
                      ORA-06512: at line 15



                      PL/SQL procedure successfully completed.


                      PL/SQL procedure successfully completed.


                      Commit complete.

                      timing for: Load Images
                      Elapsed: 00:00:12.20

                      Directory dropped.

                      To no avail. I am at a loss at this point. Hopefully we can connect remotely.
                      • 38. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
                        Udo
                        new 1: create directory APEX_IMAGES as 'C:\Users\Administrator.DISMART\Desktop\DISK1/apex/images'
                        The system cannot find the path specified.
                        It seems your APEX Installation package doesn't reside in the directory you've passed to apxldimg.sql . This command is required to load the static contents for your APEX release into the XDB to make it available to be hosted using the Embedded PL/SQL Gateway (using XDB HTTP Server). Please make sure that
                        1. The directory you pass to that script actually contains the unzipped APEX installation package
                        2. the APEX installation package corresponds to the APEX version installed in your database instance
                        3. the directory is at least readable for the OS account on whose behalf your database instance is being executed

                        -Udo
                        • 39. Re: OracleServiceXE Won't Start After Active Directory Install
                          orafad
                          I believe this issue is actually over and thread can be closed.

                          The above step was finished by running the load script with apex install base folder as argument, per Install guide doc.

                          The business problem got resolved with Apex back in shape, by loading the missing "images" files.
                          1 2 3 Previous Next