This discussion is archived
1 2 Previous Next 16 Replies Latest reply: Jul 11, 2013 4:41 AM by EdStevens RSS

emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole

915297 Newbie
Currently Being Moderated
Hi, I have configured and created repository for dbconsole - no errors on it.
however - at the end of the configuration it points to port 5500
AND on the status it shows 1158 port

C:\Users\administrator.UPSNET>emctl status dbconsole
Oracle Enterprise Manager 11g Database Control Release 11.1.0.7.0
Copyright (c) 1996, 2008 Oracle Corporation. All rights reserved.
http://focus-64.ups.co.il:1158/em/console/aboutApplication
Oracle Enterprise Manager 11g is not running.

C:\Users\administrator.UPSNET>emctl start dbconsole
Oracle Enterprise Manager 11g Database Control Release 11.1.0.7.0
Copyright (c) 1996, 2008 Oracle Corporation. All rights reserved.
http://focus-64.ups.co.il:1158/em/console/aboutApplication
Starting Oracle Enterprise Manager 11g Database Control ...The requested service has already been started.

More help is available by typing NET HELPMSG 2182.

service is up on the windows services panel, but when I do status - it shows it is not running and I can't start it...

so - I'm thinking maybe it's a port issue so I want to change it to a different port:
but I get invalid username password on the sys password
eventhough I have a password file and connecting with sqlplus as sysdba using @orcl works just fine

C:\Users\administrator.UPSNET>D:\app\product\11.1.0\db_1\BIN\emca -reconfig ports -DBCONTROL_HTTP_PORT 5570

STARTED EMCA at 12:55:44 05/01/2013
EM Configuration Assistant, Version 11.1.0.7.0 Production
Copyright (c) 2003, 2005, Oracle. All rights reserved.

Enter the following information:
Database SID: orcl
Password for SYS user:
Password for SYS user: Invalid username/password.
Password for SYS user: Terminate batch job (Y/N)? y

C:\Users\administrator.UPSNET>sqlplus "sys/sasa@orcl as sysdba"

SQL*Plus: Release 11.1.0.7.0 - Production on Sat Jan 5 13:24:28 2013

Copyright (c) 1982, 2008, Oracle. All rights reserved.


Connected to:
Oracle Database 11g Enterprise Edition Release 11.1.0.7.0 - 64bit Production
With the Partitioning, OLAP, Data Mining and Real Application Testing options

SQL>


so if any of you have any advice other then - move to sqlserver I would appreciate it
  • 1. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    Srini Chavali-Oracle Oracle ACE Director
    Currently Being Moderated
    Pl post exact OS details. What is the environment variable ORACLE_SID set to ? Where is the "orcl" database located - is it on the same machine and ORACLE_HOME as the server you are logged in to ? Pl post the output of the "set" command just before invoking the commands you have used.

    HTH
    Srini
  • 2. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    Osama_Mustafa Oracle ACE
    Currently Being Moderated
    You Can also refer to
    Troubleshooting EMCA Failures Due to Database Connectivity Issues [ID 1106623.1]
  • 3. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    915297 Newbie
    Currently Being Moderated
    Hi, thanks - but it didn't help - the emca -reconfig port does not create emca log! so when I get Invalid username/password I don't know if it's privileges, or invalid password. in both cases it would be weird because like I said - sqlplus sys/sasa@orcl as sysdba works just fine.
    orcl is local.
  • 4. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    Srini Chavali-Oracle Oracle ACE Director
    Currently Being Moderated
    When you connect SYS AS SYSDBA, the password is immaterial - try connecting SYS/THIS_IS_GARBAGE AS SYSDBA and you will succeed - leading me to believe that "sasa" is not the correct password for SYS. Reset the password for SYS and try emca again. Pl post the other information I have requested above.

    HTH
    Srini
  • 5. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    915297 Newbie
    Currently Being Moderated
    So why does emca needs sys password? if it can put anything there?
  • 6. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    Srini Chavali-Oracle Oracle ACE Director
    Currently Being Moderated
    EMCA requires the correct SYS password because it is not connecting using SYSDBA privileges.

    Srini
  • 7. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    Paulh_ Newbie
    Currently Being Moderated
    I've struggled with a similar situation - I was "convinced" I had the correct password, but emca kept refusing it.

    The problem was that the password is case-sensitive, and I had to enclose it in double-quotes in order to coax emca to accept it.

    Paul
  • 8. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    915297 Newbie
    Currently Being Moderated
    how can it connect to sys not as sysdba? I want to try it myself, cause I'm quite sure password is what I wrote
  • 9. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    Paulh_ Newbie
    Currently Being Moderated
    I don't think you can login with SYS as a normal user:
    C:\Users\paul>sqlplus sys@orcl
    
    SQL*Plus: Release 11.2.0.1.0 Production on Sun Jan 6 13:21:42 2013
    
    Copyright (c) 1982, 2010, Oracle.  All rights reserved.
    
    Enter password:
    ERROR:
    ORA-28009: connection as SYS should be as SYSDBA or SYSOPER
    Did you try my suggestion of putting the password in quotes when you reply to the emca prompts?
  • 10. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    JohnWatson Guru
    Currently Being Moderated
    912294 wrote:
    how can it connect to sys not as sysdba? I want to try it myself, cause I'm quite sure password is what I wrote
    If you want to connect as SYS as a normal user, you need to set the instance parameter O7_DICTIONARY_ACCESSIBILITY=TRUE
  • 11. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    915297 Newbie
    Currently Being Moderated
    Hi,
    a. putting the password in "" helped a little - I did not get the invalid username/password message -
    however - I don't think it really logged on. needless to say - I did not find any log file.
    b. so if changing the parameter 07_dictionary... enables you to connect as sys and not as sysdba, I still don't understand how does emca connects? since it doens't change that parameter I assume...
    anyway - here is the current output. still around the same spot

    C:\Users\administrator.UPSNET>D:\app\product\11.1.0\db_1\BIN\emca -reconfig ports -DBCONTROL_HTTP_PORT 5570

    STARTED EMCA at 16:29:51 06/01/2013
    EM Configuration Assistant, Version 11.1.0.7.0 Production
    Copyright (c) 2003, 2005, Oracle. All rights reserved.

    Enter the following information:
    Database SID: orcl
    Password for SYS user:
    Password for SYS user:
    Do you wish to continue? [yes(Y)/no(N)]: yes
    06/01/2013 16:30:05 oracle.sysman.emcp.util.EMCALogManager addLogFileInternal
    WARNING: Adding log file D:\app\cfgtoollogs\emca\SP2-0640: Not connected\emca_2013_01_06_16_29_51.log failed. Messages will not be logged in this file.
    06/01/2013 16:30:05 oracle.sysman.emcp.EMConfig perform
    INFO: This operation is being logged at D:\app\cfgtoollogs\emca\SP2-0640: Not connected\emca_2013_01_06_16_29_51.log.
    06/01/2013 16:30:06 oracle.sysman.emcp.util.DBControlUtil stopOMS
    INFO: Stopping Database Control (this may take a while) ...
    06/01/2013 16:30:37 oracle.sysman.emcp.util.DBControlUtil startOMS
    INFO: Starting Database Control (this may take a while) ...
    06/01/2013 16:31:17 oracle.sysman.emcp.EMDBPostConfig performReconfiguration
    INFO: >>>>>>>>>>> The Database Control URL is http://focus-64.ups.co.il:5570/em <<<<<<<<<<<
    Enterprise Manager configuration completed successfully
    FINISHED EMCA at 16:31:17 06/01/2013

    C:\Users\administrator.UPSNET>emctl status dbconsole
    Oracle Enterprise Manager 11g Database Control Release 11.1.0.7.0
    Copyright (c) 1996, 2008 Oracle Corporation. All rights reserved.
    http://focus-64.ups.co.il:5570/em/console/aboutApplication
    Oracle Enterprise Manager 11g is not running.

    C:\Users\administrator.UPSNET>emctl start dbconsole
    Oracle Enterprise Manager 11g Database Control Release 11.1.0.7.0
    Copyright (c) 1996, 2008 Oracle Corporation. All rights reserved.
    http://focus-64.ups.co.il:5570/em/console/aboutApplication
    Starting Oracle Enterprise Manager 11g Database Control ...The requested service has already been started.

    More help is available by typing NET HELPMSG 2182.


    C:\Users\administrator.UPSNET>
  • 12. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    915297 Newbie
    Currently Being Moderated
    OK - some progress made - I'm looking now in D:\app\cfgtoollogs\emca and all the missing log files are there. (instead in the <sid> directory). anyway -
    1. the last log shows:
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setFlag
    CONFIG: Flag '-migrate' set to false
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setFlag
    CONFIG: Flag 'migrateFromDBControl' set to false
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setFlag
    CONFIG: Flag 'migrateToCentralAgent' set to false
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setFlag
    CONFIG: Flag 'migrateFromCentralAgent' set to false
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setFlag
    CONFIG: Flag 'migrateToDBControl' set to false
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setFlag
    CONFIG: Flag '-reconfig' set to true
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setFlag
    CONFIG: Flag 'ports' set to true
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setParam
    CONFIG: Setting param: DBCONTROL_HTTP_PORT value: 5570
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setParam
    CONFIG: Setting param: ORACLE_HOME value: D:\app\product\11.1.0\db_1
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.util.ClusterUtil isCRSInstalled
    CONFIG: isCRSInstalled: false
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter DB_UNIQUE_NAME.
    06/01/2013 16:29:51 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter SID.
    06/01/2013 16:29:54 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setParam
    CONFIG: Setting param: SID value: orcl
    06/01/2013 16:29:58 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter ASM_SID.
    06/01/2013 16:29:58 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setParam
    CONFIG: Setting param: ASM_SID value: +ASM
    06/01/2013 16:29:58 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter SYS_PWD.
    06/01/2013 16:29:58 oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil initSQLEngine
    CONFIG: SQLEngine connecting with SID: +ASM, oracleHome: D:\app\product\11.1.0\db_1, and user: SYS
    06/01/2013 16:29:58 oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil initSQLEngine
    CONFIG: SQLEngine created successfully and connected
    06/01/2013 16:29:58 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setParam
    CONFIG: Setting param: CONFIRMATION ANSWER value:
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setParam
    CONFIG: Setting param: CONFIRMATION ANSWER value: yes
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter LOG_FILE.
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.EMConfig addEMCALogFile
    CONFIG: ORACLE_BASE :D:\app
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setFlag
    CONFIG: Flag 'db' set to true
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter DB_UNIQUE_NAME.
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter DB_UNIQUE_NAME.
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil initSQLEngine
    CONFIG: SQLEngine connecting with SID: orcl, oracleHome: D:\app\product\11.1.0\db_1, and user: SYS
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil initSQLEngine
    CONFIG: Re-initializing sql-engine. oldHome: D:\app\product\11.1.0\db_1 new home: D:\app\product\11.1.0\db_1 oldSid: +ASM new sid: orcl
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil initSQLEngine
    CONFIG: SQLEngine created successfully and connected
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.DatabaseChecks getDbUniqueName
    CONFIG: No Database unique name available. Will try to retrieve it from DB itself
    06/01/2013 16:30:04 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setParam
    CONFIG: Setting param: DB_UNIQUE_NAME value: SP2-0640: Not connected

    BUT more interesting I now see the log files of when it gave me the invalid username/password which show the real error is ORA-12560 - TNS:protocol adapter error

    CONFIG: Setting param: SID value: orcl
    06/01/2013 16:48:48 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter ASM_SID.
    06/01/2013 16:48:48 oracle.sysman.emcp.ParamsManager setParam
    CONFIG: Setting param: ASM_SID value: +ASM
    06/01/2013 16:48:48 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter SYS_PWD.
    06/01/2013 16:48:48 oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil initSQLEngine
    CONFIG: SQLEngine connecting with SID: +ASM, oracleHome: D:\app\product\11.1.0\db_1, and user: SYS
    06/01/2013 16:48:49 oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil initSQLEngine
    CONFIG: ORA-12560: TNS:protocol adapter error

    oracle.sysman.assistants.util.sqlEngine.SQLFatalErrorException: ORA-12560: TNS:protocol adapter error

         at oracle.sysman.assistants.util.sqlEngine.SQLEngine.executeImpl(SQLEngine.java:1530)
         at oracle.sysman.assistants.util.sqlEngine.SQLEngine.connect(SQLEngine.java:853)
         at oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil.initSQLEngine(GeneralUtil.java:364)
         at oracle.sysman.emcp.DatabaseChecks.validateUserCredentials(DatabaseChecks.java:1040)
         at oracle.sysman.emcp.ParamsManager.validatePassword(ParamsManager.java:2859)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.promptForData(EMConfigAssistant.java:641)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.promptForParams(EMConfigAssistant.java:2680)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.displayWarnsAndPromptParams(EMConfigAssistant.java:2706)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.getDisplayAndPromptWarnsParms(EMConfigAssistant.java:2733)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.performConfiguration(EMConfigAssistant.java:1190)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.statusMain(EMConfigAssistant.java:519)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.main(EMConfigAssistant.java:468)
    06/01/2013 16:48:53 oracle.sysman.emcp.ParamsManager getParam
    CONFIG: No value was set for the parameter SYS_PWD.
    06/01/2013 16:48:53 oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil initSQLEngine
    CONFIG: SQLEngine connecting with SID: +ASM, oracleHome: D:\app\product\11.1.0\db_1, and user: SYS
    06/01/2013 16:48:53 oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil initSQLEngine
    CONFIG: ORA-12560: TNS:protocol adapter error

    oracle.sysman.assistants.util.sqlEngine.SQLFatalErrorException: ORA-12560: TNS:protocol adapter error

         at oracle.sysman.assistants.util.sqlEngine.SQLEngine.executeImpl(SQLEngine.java:1530)
         at oracle.sysman.assistants.util.sqlEngine.SQLEngine.connect(SQLEngine.java:853)
         at oracle.sysman.emcp.util.GeneralUtil.initSQLEngine(GeneralUtil.java:364)
         at oracle.sysman.emcp.DatabaseChecks.validateUserCredentials(DatabaseChecks.java:1040)
         at oracle.sysman.emcp.ParamsManager.validatePassword(ParamsManager.java:2859)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.promptForData(EMConfigAssistant.java:641)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.promptForParams(EMConfigAssistant.java:2680)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.displayWarnsAndPromptParams(EMConfigAssistant.java:2706)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.getDisplayAndPromptWarnsParms(EMConfigAssistant.java:2733)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.performConfiguration(EMConfigAssistant.java:1190)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.statusMain(EMConfigAssistant.java:519)
         at oracle.sysman.emcp.EMConfigAssistant.main(EMConfigAssistant.java:468)

    so that gives a better hint - I will try and look into it. any thoughts?
  • 13. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    sb92075 Guru
    Currently Being Moderated
    which show the real error is ORA-12560 - TNS:protocol adapter error
    ORA-12560 occurs for a myriad of different reasons;
    a) OS Services for listener or DB have not been started
    b) ORACLE_SID is not correct
    c) hostname does not resolve
    d) etc.
  • 14. Re: emca so fustrating - can't login/start/configure to dbconsole
    Paulh_ Newbie
    Currently Being Moderated
    OK - some progress made - I'm looking now in D:\app\cfgtoollogs\emca and all the missing log files are there. (instead in the <sid> directory). anyway -
    So you are fighting a similar battle to mine!
    The fact that the log is not in the <sid> directory suggests you need to reply to Srini's earlier questions:
    Pl post exact OS details. What is the environment variable ORACLE_SID set to ? Where is the "orcl" database located - is it on the same machine and ORACLE_HOME as the server you are logged in to ? Pl post the output of the "set" command just before invoking the commands you have used.
1 2 Previous Next

Legend

  • Correct Answers - 10 points
  • Helpful Answers - 5 points