This discussion is archived
3 Replies Latest reply: Feb 5, 2013 6:34 PM by 765528 RSS

OLSNODES DISPLAYS ONLY ONE NODE

765528 Newbie
Currently Being Moderated
Hello Everybody ,

I tried installing oracle 11g R2 Rac in my local machine using virtual box . I followed this document http://www.oracle-base.com/articles/11g/oracle-db-11gr2-rac-installation-on-oel5-using-virtualbox.php.

DETAILS:

HOST: UBUNTU 12.04

GUEST OS : OEL 5.8 64bit

Problem:
*=======*

While running root.sh in the second node i got the below error but it ended succesfully .

ERROR MESSAGE:
*============*

PRCR-1079 : Failed to start resource ora.scan1.vip
CRS-5005: IP Address: 192.168.1.225 is already in use in the network
CRS-2674: Start of 'ora.scan1.vip' on 'ol5-112-rac3' failed
CRS-2632: There are no more servers to try to place resource 'ora.scan1.vip' on that would satisfy its placement policy

start scan ... failed
Configure Oracle Grid Infrastructure for a Cluster ... failed
Updating inventory properties for clusterware
Starting Oracle Universal Installer...

Checking swap space: must be greater than 500 MB. Actual 5023 MB Passed
The inventory pointer is located at /etc/oraInst.loc
The inventory is located at /u01/app/oraInventory
'UpdateNodeList' was successful.

After the installation when i issue olsnodes i can see only one node from the both node could you please help me .

FYI..

FROM NODE 2 :

[oracle@ol5-112-rac3 ~]$ olsnodes
ol5-112-rac3
[oracle@ol5-112-rac3 ~]$

FROM NODE 1 :

[oracle@ol5-112-rac1 ~]$ olsnodes
ol5-112-rac1
[oracle@ol5-112-rac1 ~]$

I am stuck up in the middle .Any help would be greatly appreciated .

Advance thanks for your hepl

Regards
  • 1. Re: OLSNODES DISPLAYS ONLY ONE NODE
    Sebastian Solbach (DBA Community) Guru
    Currently Being Moderated
    Hi,

    this pretty much looks like as you configured 2 independent clusters.
    Can you post an "crsctl stat res" of both nodes?

    It also might be that you have a problem with your network setup, or the shared storage setup.
    Recheck if you disks are really shared....

    Regards
    Sebastian
  • 2. Re: OLSNODES DISPLAYS ONLY ONE NODE
    986120 Explorer
    Currently Being Moderated
    Hi,

    Are you using DNS or SCAN entry in /etc/hosts file.
    If using DNS check /etc/resolve.conf
    Post your hosts file.


    Check this for Certified OS: http://docs.oracle.com/cd/E11882_01/install.112/e24326/toc.htm#BHCHGDIE
  • 3. Re: OLSNODES DISPLAYS ONLY ONE NODE
    765528 Newbie
    Currently Being Moderated
    Hello Sebastian,

    You were correct . I had a problem in my shared storage . When i created my first node i created the ASM DISKS (shared storage ) for the node and after that i cloned the machine for the second node , but what happened was, the second machine did not have a shared disk but the initially created shared disks ( for the first node ) were cloned to just regular disks . now i deleted all the shared storage from the first node and the cloned machine disks (which is supposed to be a shared storage ) and created a new shared storage and attached to both nodes , and re ran the installer and it worked fine :). Thanks for your help .



    Thanks and Regards

    Prasanna .N

Legend

  • Correct Answers - 10 points
  • Helpful Answers - 5 points