3 Replies Latest reply: Jun 14, 2013 1:23 PM by Ed Rudans RSS

    Segmentation fault while install Grid


      Hi guys.


         I try to install  a stand alone oracle Database with ASM over a RedHat 6.4 x86_64 Vmware server.



      4 cores

      32 GB RAM

      Vmware server 5.1.0


      Operating System

      RedHat 6.4 x86_64, 2.6.32-358.6.2.el6.x86_64 (update today with yum update).

      All needs packages installeds (i think so).

      Vmware tools installed and updated.



      p10404530_112030 software packages.


      Disk are mapping with udev/multipath, not ASM.


      Installing steps.

      1.- Execute enviroment shell.

      ORACLE_BASE=/u01/app/oracle; export ORACLE_BASE


      ORACLE_HOME=/u01/app/; export ORACLE_HOME



      LD_LIBRARY_PATH=$ORACLE_HOME/lib:/lib:/usr/lib; export LD_LIBRARY_PATH



      2.- Execute Grid runInstall


      3.- Chose Configurarion Grid for Standalone server.


      4.- ASM disk are founded, listed and selected.


      5.- Requirement validator only warning pdksh package, but Redhat 6 has ksh package (and it's installed). So, i ignored that warning and continue.


      6.- Install process start fine.


      7.- Install process want executed root scripts


      [root@oraclepruebas ~]# /u01/app/oraInventory/orainstRoot.sh

      Changing permissions of /u01/app/oraInventory.

      Adding read,write permissions for group.

      Removing read,write,execute permissions for world.


      Changing groupname of /u01/app/oraInventory to oinstall.

      The execution of the script is complete.


      [root@oraclepruebas ~]# /u01/app/

      Performing root user operation for Oracle 11g


      The following environment variables are set as:

          ORACLE_OWNER= oracle

          ORACLE_HOME=  /u01/app/


      Enter the full pathname of the local bin directory: [/usr/local/bin]:

         Copying dbhome to /usr/local/bin ...

         Copying oraenv to /usr/local/bin ...

         Copying coraenv to /usr/local/bin ...



      Creating /etc/oratab file...

      Entries will be added to the /etc/oratab file as needed by

      Database Configuration Assistant when a database is created

      Finished running generic part of root script.

      Now product-specific root actions will be performed.

      Using configuration parameter file: /u01/app/

      Creating trace directory


      Creating OCR keys for user 'oracle', privgrp 'oinstall'..

      Operation successful.


      Successfully accumulated necessary OCR keys.

      Creating OCR keys for user 'root', privgrp 'root'..

      Operation successful.

      Failure with signal 11 from command: /u01/app/ pin css -n oraclepruebas

      Pin node (/u01/app/ pin css -n oraclepruebas) ... failed



      So, if i execute crsctl command, i have a nice Segmentation fault error, but if i try to execute another grid command, everyting is fine.


      [root@oraclepruebas oracle]#  /u01/app/

      Segmentation fault

      [root@oraclepruebas oracle]#

      [root@oraclepruebas oracle]#  /u01/app/

      Status of Oracle Cluster Registry is as follows :

               Version                  :          3

               Total space (kbytes)     :     262120

               Used space (kbytes)      :         92

               Available space (kbytes) :     262028

               ID                       :  756593197

               Device/File Name         : /u01/app/

                                          Device/File integrity check succeeded


                                          Device/File not configured


                                          Device/File not configured


                                          Device/File not configured


                                          Device/File not configured


               Cluster registry integrity check succeeded


               Logical corruption check succeeded



      This is weird, because i has installed a RAC databases and standalone databases (all with grid) over Vmware and RedHat 6.4 and works fine. I have even compared the rpm packages between a functionally installation with this server and matched all !!!.


      I think that i am making a mistake, but i can't see it. I wan't reinstall or clone a funcionally virtual machine, because i want to learn with my mistake.


      I has googled too much and i searched into metalink but i can't find something similar.


      I apreciate your help, suggestions, anything.