2 Replies Latest reply: Sep 3, 2013 12:02 PM by 895686 RSS

    Installing Oracle XE 11G R2 on Ubuntu 13.04

    895686

      Hello,

       

       

      I am installing Oracle XE 11G R2 on Ubuntu 13.04. When I attempt to configure database using start up service /etc/init.d/oracle-xe configure I get the following messages

       

       

      Starting Oracle Net Listener...Done

      Configuring database...

      Database Configuration failed.  Look into /u01/app/oracle/product/11.2.0/xe/config/log for details

       

      When I pick at the logs they all have  ORA-01034: ORACLE not available error. I have attempted to start database manually

       

      sqlplus "/as sysdba"

       

      SQL*Plus: Release 11.2.0.2.0 Production on Tue Sep 3 11:45:51 2013

       

      Copyright (c) 1982, 2011, Oracle.  All rights reserved.

       

      Connected to an idle instance.

       

      SQL> startup

      ORA-00845: MEMORY_TARGET not supported on this system

      After researching ORA-00845 error I figured all I need to do is to increase my tmpfs filesystem. I have edited my /etc/fstab file and added the following line

       

      tmpfs /dev/shm tmpfs defaults,size=6g 0 0

       

      Rebooted and ran df -h.

       

       

      Filesystem               Size  Used Avail Use% Mounted on

      /dev/sda1                 46G  9.7G   34G  23% /

      none                     4.0K     0  4.0K   0% /sys/fs/cgroup

      udev                     3.9G  4.0K  3.9G   1% /dev

      tmpfs                    792M  964K  791M   1% /run

      none                     5.0M     0  5.0M   0% /run/lock

      tmpfs                    6.0G  164K  6.0G   1% /run/shm

      none                     100M   24K  100M   1% /run/user

      /dev/sda2                633G  238G  363G  40% /home

      /home/username/.Private  633G  238G  363G  40% /home/username

       

      Now I have two tmpfs filesystems a one is just under 800 MBs the other 6Gbs. Still when I try to start db manually I get ORA-00845 error.

       

      Please help with the set up.

       

      Thank you.