This discussion is archived
3 Replies Latest reply: Oct 6, 2007 7:53 PM by 601894 RSS

VIP fails with error - Invalid parameters, or failed to bring up VIP

557942 Newbie
Currently Being Moderated
Hi

I am installing Oracle 10g RAC on SUSE LINUX 10 installed on VMWARE. I am able to install clusterware but when I try to setup the virtual nodes through VIPCA it fails saying:

2007-03-21 10:08:21.631: [    RACG][3066246832] [8222][3066246832][ora.suserac1.vip]: Invalid parameters, or failed to bring up VIP (host=suserac2)

ipconfig on the host machine gives following results:


Ethernet adapter VMware Network Adapter VMnet8:

Connection-specific DNS Suffix . :
IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.203.1
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . :

Ethernet adapter VMware Network Adapter VMnet1:

Connection-specific DNS Suffix . :
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.10.10.1
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . :

Ethernet adapter Intel Pro 1000 MT Gigabit Ethernet Adapter - Onboard:

Connection-specific DNS Suffix . : localdomain.com
IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.100.229
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.100.1

Ethernet adapter Intel Pro 1000 CT Gigabit Ethernet Adapter - Onboard:

Connection-specific DNS Suffix . :
IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.100.25
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.100.1

ifconfig on one of the linux slice returns following:

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0C:29:F5:80:09
inet addr:192.168.100.114 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::20c:29ff:fef5:8009/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:33688 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:168101 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:5445350 (5.1 Mb) TX bytes:37821010 (36.0 Mb)
Interrupt:185 Base address:0x14a4

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0C:29:F5:80:13
inet addr:192.168.100.116 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::20c:29ff:fef5:8013/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:184211 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:15 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:28895264 (27.5 Mb) TX bytes:846 (846.0 b)
Interrupt:193 Base address:0x1824

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:149144 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:149144 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:4474844 (4.2 Mb) TX bytes:4474844 (4.2 Mb)

On other node ifconfig returns following:

eth2 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0C:29:1E:A6:7B
inet addr:192.168.100.117 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::20c:29ff:fe1e:a67b/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:193498 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:166176 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:41092207 (39.1 Mb) TX bytes:27726501 (26.4 Mb)
Interrupt:193 Base address:0x1800

eth3 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0C:29:1E:A6:71
inet addr:192.168.100.115 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::20c:29ff:fe1e:a671/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:27535 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:23 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:3495871 (3.3 Mb) TX bytes:1438 (1.4 Kb)
Interrupt:185 Base address:0x1480

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:130953 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:130953 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:3866328 (3.6 Mb) TX bytes:3866328 (3.6 Mb)

/etc/hosts on RAC2 looks like this:

# IP-Address Full-Qualified-Hostname Short-Hostname
#

127.0.0.1 localhost

# special IPv6 addresses
::1 localhost ipv6-localhost ipv6-loopback

fe00::0 ipv6-localnet

ff00::0 ipv6-mcastprefix
ff02::1 ipv6-allnodes
ff02::2 ipv6-allrouters
ff02::3 ipv6-allhosts
127.0.0.2 localhost
192.168.100.114 suserac1.localdomain.com suserac1
192.168.100.115 suserac2.localdomain.com suserac2

192.168.100.116 suserac1-priv.localdomain.com suserac1-priv
192.168.100.117 suserac2-priv.localdomain.com suserac2-priv

192.168.2.111 suserac1-vip.localdomain.com suserac1-vip
192.168.2.112 suserac2-vip.localdomain.com suserac2-vip


I need urgent help to resolve this issue.

Thanks in advance.

Message was edited by:
maggie79
  • 1. Re: VIP fails with error - Invalid parameters, or failed to bring up VIP
    171003 Explorer
    Currently Being Moderated
    Hi Maggie,

    Were you able to solve this problem? I have got stuck at the same point. Please advise.

    Ashish
  • 2. Re: VIP fails with error - Invalid parameters, or failed to bring up VIP
    user588212 Newbie
    Currently Being Moderated
    Could someone let me know if this issue was resolved as I'm hitting the same issue

    Thanks
  • 3. Re: VIP fails with error - Invalid parameters, or failed to bring up VIP
    601894 Newbie
    Currently Being Moderated
    Hi
    I am facing similar problem...


    vip:Invalid parameters, or failed to bring up VIP

    1. Cleanup CRS Install on all node as per Metalink notes
    2. Start fresh CRS Installation (10.2.0.1 ) on AIX
    3. OUI was able to install with follwoing mesaage on console
    a) Install succesfull
    b) Link succesfull
    c) setup succesfull
    d) Remote copy succesfull
    e) configuration process

    Then OUI prompt us to run orainstRoot.sh on each node...

    I noticed that while providing permission/and copying to /etc/oraInst.loc The permission was root:system with 600
    4. Then I checked umask for root users
    probably for security point of view sysadmin put umask 0077
    I changed umask to 0022 on each node and re-executed orainstRoot.sh
    This time /etc/oraInst.loc file permission was 644.
    5. we proceed with CRS 10.2.0.1 installation with same point and it was successful.
    6. crs resources was UP and fine ... we tested VIP by rebootin 2 nodes and notices that VIP was successfully reloacted to another node and after reboot, this automatically come back to original position. The clusterware VIP testing was successful at 10.2.0.1.

    7. Now,We have started Patch Installation...As per Oracle Patch readme file we do not run preupdate.sh file
    8. But During Patch Installtion at 75%, we again encounter same error " Error while copying directorty .../inventory with excludefile.list seems like permission Issue.
    9. we skip this message but notices that inventory folder has same size on all m/c.
    10. Now OUI prompt us to run root102.sh on each node.
    11. Unlike previous Installation This time after exceuting root102.sh it does't throw any " could not load program" error.
    The root102.sh runs successfuly on all nodes.But we checked VIP was not started on any of the nodes after 10.2.0.3 patch Installation,we modifed usrvip as per metalink notes also.
    The hostname is in lower case.

    Final Conclusion : VIP was working fine before Patch Installation but
    could not start after patching. Throwing some Invalid Parameter.. like...

    [root@rspwd01:/oracle/crs_home/crs/bin]# srvctl start nodeapps -n rspwd01
    CRS-1006: No more members to consider
    rspwd01:ora.rspwd01.vip:Invalid parameters, or failed to bring up VIP (host=rspwd01)
    rspwd01:ora.rspwd01.vip:Invalid parameters, or failed to bring up VIP (host=rspwd01)
    CRS-0215: Could not start resource 'ora.rspwd01.vip'.
    CRS-0210: Could not find resource ora.rspwd01.LISTENER_RSPWD01.lsnr.


    Please help...

    Regards
    Bharat