1 2 Previous Next 16 Replies Latest reply: Jan 11, 2011 7:52 AM by 800838 RSS

    emctl start dbconsole fails

    48160
      Greetings,
      The command "emctl start dbconsole" fails on a system where the dbconsole was working at one time. For some reason, I cannot get it restarted. I believe one of the underlying processes that is necessary for the console has died... but I don't know what the prerequisites for emctl are.

      This is on a Linux AS3 server running Oracle 10gR1.

      The output for the command is here:
      emctl start dbconsole
      TZ set to US/Eastern
      Oracle Enterprise Manager 10g Database Control Release 10.1.0.2.0
      Copyright (c) 1996, 2004 Oracle Corporation. All rights reserved.
      http://<my hostname>:5500/em/console/aboutApplication
      Starting Oracle Enterprise Manager 10g Database Control ............................................................................................. failed.
      ------------------------------------------------------------------
      Logs are generated in directory <log directory>

      Going to the log directory, the emagent.log has this entry:
      2006-04-14 12:47:21 Thread-3052829216 Starting Agent 10.1.0.2.0 from /apps/oracle/Ora10gHome (00701)
      2006-04-14 12:47:26 Thread-2987391920 Disable collector (00406)
      2006-04-14 12:47:26 Thread-3052829216 EMAgent started successfully (00702)

      Maybe the EMAgent started successfully but, trying to access the webpage at "http://<full host name>:5500/em" produces a "Page not found" error.

      At the same time, the emdctl.trc file gives this output:
      2006-04-14 12:57:56 Thread-3052828896 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (caec312x.caec.ww011.siemens.net:5500): Connection refused (error = 111)

      And the file emdb.nohup has this output:
      ----- Fri Apr 14 12:57:56 2006::Restarting DBConsole. -----
      ----- Fri Apr 14 12:57:56 2006::Console Launched with PID 6204 at time Fri Apr 14 12:57:56 2006 -----
      06/04/14 12:58:01 Error starting ORMI-Server. Unable to bind socket: Address already in use


      Lastly, the emagent.trc file is going crazy with these constant entries:
      2006-04-14 11:58:11 Thread-2965298096 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>.net:5500): Connection refused (error = 111)
      2006-04-14 11:58:11 Thread-2965298096 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
      2006-04-14 11:58:11 Thread-2965298096 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>:5500): Connection refused (error = 111)
      2006-04-14 11:58:11 Thread-2965298096 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
      2006-04-14 11:58:11 Thread-3019893680 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>:5500): Connection refused (error = 111)
      2006-04-14 11:58:11 Thread-3019893680 ERROR command: nmejcn: failed http connection to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
      2006-04-14 11:58:41 Thread-2965298096 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>:5500): Connection refused (error = 111)
      2006-04-14 11:58:41 Thread-2965298096 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
      2006-04-14 11:58:41 Thread-2965298096 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>:5500): Connection refused (error = 111)
      2006-04-14 11:58:41 Thread-2965298096 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
      2006-04-14 11:58:46 Thread-2965298096 ERROR upload: Error in uploadXMLFiles. Trying again in 300.00 seconds.

      This last block of messages keeps repeating over and over again.

      Please forgive the length of this post but I wanted to give complete information on my problem.

      OK, that's it. Any ideas?
      Thanks in advance for your time. :-)
      T.
        • 1. Re: emctl start dbconsole fails
          Mnazim-Oracle
          Seems emd_url is not working or listening ports is already in use
          can you paste emoms.trc file is here ?

          For the time being can you reboot the box and check again
          • 2. Re: emctl start dbconsole fails
            501853
            Hi T.

            Can you check with netstat, if the port already used?

            Have you changed the hostname?

            Greetings
            Sven
            • 3. Re: emctl start dbconsole fails
              467595
              I too am noticing the same error within emagent.trc file. I am running the same version of Linux, and the same version of 10g. I can however access EM through the same URL that is posting this error: http://hostname:5500/em. Did you get any further details?
              • 4. Re: emctl start dbconsole fails
                532240
                Did u got any solution for this... I also got the exact same messages ...

                Regards,
                Sujit
                • 5. Re: emctl start dbconsole fails
                  277993
                  Just avoid uding localhost. Use the actual servername or computername of the PC
                  • 6. Re: emctl start dbconsole fails
                    605145
                    I faced the same problem, there is a workarround solution:

                    edit $ORACLE_HOME/bin/emctl scripts and add the following lines on the top of file

                    HOST=newhost
                    HOSTNAME=newhost
                    ORACLE_HOSTNAME=newhost
                    export HOST
                    export HOSTNAME
                    export ORACLE_HOSTNAME

                    now try to run emctl again
                    emctl start dbconsole
                    • 7. Re: emctl start dbconsole fails
                      277993
                      You can set these up as environment variables if you really want to do it. It may work, but I do not think editing emctl script is a supported approach.

                      So I would not recommend it.
                      • 8. Re: emctl start dbconsole fails
                        658434
                        Hi, when I opened a terminal in my Linux system and typed the command: emctl start dbconsole, I got an error like this:

                        TZ set to US/Eastern
                        Exception in getting local host
                        java.net.UnknownHostException: dhcppc0: dhcppc0
                        at java.net.InetAddress.getLocalHost(InetAddress.java:1191)
                        at oracle.sysman.emSDK.conf.TargetInstaller.getLocalHost(TargetInstaller.java:4977)
                        at oracle.sysman.emSDK.conf.TargetInstaller.main(TargetInstaller.java:3758)
                        Exception in getting local host
                        java.net.UnknownHostException: dhcppc0: dhcppc0
                        at java.net.InetAddress.getLocalHost(InetAddress.java:1191)
                        at oracle.sysman.emSDK.conf.TargetInstaller.getLocalHost(TargetInstaller.java:4977)
                        at oracle.sysman.emSDK.conf.TargetInstaller.main(TargetInstaller.java:3758)
                        OC4J Configuration issue. /u01/app/oracle/product/10.1.0/Db_1/oc4j/j2ee/OC4J_DBConsole_null_YOUR_SID not found.

                        What's the problem and how to solve it? Anyone can help?
                        • 9. Re: emctl start dbconsole fails
                          587671
                          Did you set the oracle sid, I.e The name of the Database

                          example

                          export ORACLE_SID=<DB_NAME>

                          If not, try that then try and start the Dbconsole
                          • 10. Re: emctl start dbconsole fails
                            Mnazim-Oracle
                            Have you configure the DHCP whats the output o cat /etc/hosts
                            • 11. Re: emctl start dbconsole fails
                              708487
                              In response to tnoel57

                              I was getting the exact same problem and error messages as reported above ie my dbconsole was saying it wasn't running so I would try and start it and then it would pronounce that there was one already running!! Annoying to say the least.
                              So after much research and no definitive answer, I tried the following and it worked! It may have just been a stroke of good luck coz there seems to be no rhyme or reason to this one.

                              I unset the TZ env variable and then tried to start the dbconsole .. Alas I still got the declaration " - An instance of Oracle Enterprise Manager 10g Database Control is already running.".

                              I then set the TZ again, started my agent first (emctl start agent) .. this started smoothly. I then stopped the console, and ran " emctl start dbconsole " and it actually started.
                              Like I said before, there doesn't seem to be any rhyme or reason to this one ..

                              Edited by: user1368258 on 23/06/2009 22:34

                              Edited by: user1368258 on 23/06/2009 22:35
                              • 12. Re: emctl start dbconsole fails
                                432423
                                I get the same problem.

                                Even after
                                1. resetting TZ env Variable
                                2. restarting the agent
                                and
                                3. restarting the dbconsole.

                                --> emctl start dbconsole
                                TZ set to Asia/Dubai
                                Oracle Enterprise Manager 10g Database Control Release 10.2.0.4.0
                                Copyright (c) 1996, 2007 Oracle Corporation. All rights reserved.
                                https://DARPT.da-desk.com:1158/em/console/aboutApplication
                                Starting Oracle Enterprise Manager 10g Database Control ............................................................................................. failed.
                                ------------------------------------------------------------------
                                Logs are generated in directory /u01/app/oracle/product/10.2/db_1/DARPT.da-desk.com_dadesk/sysman/log
                                oracle@DARPT :/opt/oracle


                                Please advice

                                Best regards,
                                Abhijit
                                • 13. Re: emctl start dbconsole fails
                                  178556
                                  Thank you! A word to the wise: if you decide to secure the db console, make sure you use the hostname of your server when you are asked to 'Enter a Hostname for this OMS'.

                                  Because the common name and the actual host name do not match, you will not be able to shutdown the the console and will receive a 'Failed to shutdown the DBConsole gracefully'

                                  If you set your HOSTNAME env to your bogus name, you will be able to shut down the console.
                                  • 14. Re: emctl start dbconsole fails
                                    user6906093
                                    Hi All,

                                    I m getting blank page when I open OEM in windows.
                                    When I run emctl status dbconsole it says up and running.I did stop and started couple of times but still i m getting the blank pages.
                                    I checked log the but could not figure out that the reason.
                                    I have done the cleaning up of \emd\state and \emd\upload directories also. But no luck.

                                    Pls some one hlp

                                    Under emoms.trc
                                    ------------------------------
                                    ERROR em.jobs executeCommand.370 - UpdateARUTables: Oracle MetaLink credentials are incorrect or missing. Click Patching Setup to set required parameters.
                                    2010-10-08 00:00:06,132 [JobWorker 1205:Thread-24] ERROR em.jobs executeCommand.266 - OpatchUpdateLatest: Oracle MetaLink credentials are incorrect or missing. Click Patching Setup to set required parameters.
                                    2010-10-08 17:10:11,616 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.asprov.ui.intg.ASProvisioningIntegration
                                    2010-10-08 17:10:11,616 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.paf.sample.ui.intg.PAFDemoIntegration
                                    2010-10-08 17:10:11,616 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.emCLI.CLIIntg
                                    2010-10-08 17:10:11,616 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.emCLI.CLIDownloadIntg
                                    2010-10-08 17:10:12,240 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.eml.target.slb.common.SLBIntegration
                                    2010-10-08 17:10:15,142 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.sidb.ui.intg.SIDBProvisioningIntegration
                                    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.racprov.ui.intg.RACProvIntegration
                                    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.ec.ui.intg.ExtendClusterIntegration
                                    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.dn.ui.intg.DltNodeIntegration
                                    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.common.ui.intg.ProvCommonIntegration
                                    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.bpelprov.ui.intg.BPELProvisioningIntegration
                                    -------------------------------------

                                    under emagent.log

                                    RROR upload: Disabling Logging and Tracing: 99.49% of disk used
                                    2010-10-08 17:09:00,605 Thread-3148 WARN http: nmehl_httpListener: signaled to exit from emctl
                                    2010-10-08 17:09:01,619 Thread-3148 WARN : Signalled to Exit Normally. Signaled to exit from emctl
                                    2010-10-08 17:10:07,748 Thread-6976 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to https://CTENGORA66.sos.com:1158/em/upload/: retStatus=-1
                                    2010-10-08 17:10:07,748 Thread-6976 WARN command: Job Subsystem Timeout set at 600 seconds
                                    2010-10-08 17:10:07,763 Thread-6976 WARN upload: Upload manager has no Failure script: disabled
                                    2010-10-08 17:10:07,810 Thread-6976 WARN metadata: Metric VirtualHosts does not have any data columns
                                    2010-10-08 17:10:07,826 Thread-6976 WARN metadata: Metric collectSnapshot does not have any data columns
                                    2010-10-08 17:10:07,982 Thread-6976 WARN metadata: Metric hung_system_traces does not have any data columns
                                    2010-10-08 17:10:08,262 Thread-3420 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:08,262 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:08,262 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:08,262 Thread-5852 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:08,325 Thread-1316 WARN TargetManager: Query returned 0 rows (only one expected) for the dynamic property from_cluster
                                    2010-10-08 17:10:08,325 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:08,387 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:09,401 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:10,415 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:10,415 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:10,914 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:10,914 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:10,930 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:10,946 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:10,946 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:10,946 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:11,164 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:11,226 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:12,240 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:13,254 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:13,286 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:13,317 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:13,317 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:13,348 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:13,473 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:13,488 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:13,488 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:14,502 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:14,502 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:14,643 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:17,685 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
                                    2010-10-08 17:10:17,685 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011


                                    Thanks
                                    1 2 Previous Next