10 Replies Latest reply: Jun 20, 2013 11:44 AM by #007# RSS

    oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working

    856405
      hi all,
      I was working with oracle 10g expree edition fine for months via the front end provided. Created several databases and tables.
      But suddenly for some weeks it is not starting and the URL
      http://127.0.0.1:8080/apex is not working

      and also I am not able to start the database so can't have the dump file exported.

      the trace i am having for starting the db is :
      -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\BIN>net start OracleXETNSListener
      System error 5 has occurred.

      Access is denied.


      C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\BIN>net start OracleServiceXE
      System error 5 has occurred.

      Access is denied.


      C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\BIN>
      --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

      So pls help me to recover the database.

      I am going to install 11g now.
        • 1. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
          clcarter
          I am going to install 11g now.
          Hold on, be sure to read the license info and documentation for 11g XE first or you may not have a 10g instance to restore if you start the 11g XE installer. One host, one instance.
          pls help me to recover the database.
          First question, we can infer Windows judging by the c:\... in the path, which OS? XP? Server 2003? 2008? Vista? 7? Not all of those are supported OSs.
          • 2. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
            orafad
            >
            and also I am not able to start the database so can't have the dump file exported.

            the trace i am having for starting the db is :
            -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\BIN>net start OracleXETNSListener
            System error 5 has occurred.

            Access is denied.
            If starting via start menu, you need to use right-click and Run as administrator (starting the win services needs elevated privs).
            • 3. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
              856405
              my os is windows 7 , but XE 10g express edition was working fine earlier for months but now it's not and even after starting database as administrator via start menu it has given me............



              C:\Windows\system32>net start OracleXETNSListener
              The OracleXETNSListener service is starting.
              The OracleXETNSListener service could not be started.

              The service did not report an error.

              More help is available by typing NET HELPMSG 3534.


              C:\Windows\system32>net start OracleServiceXE
              The requested service has already been started.

              More help is available by typing NET HELPMSG 2182.


              C:\Windows\system32>
              • 4. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
                orafad
                At least that's different from "access denied".

                Please post commands with output from:
                cmd> set
                
                cmd> sqlplus / as sysdba
                
                cmd> lsnrctl stat
                Also check recent lines from alert.log and listener.log for errors.
                • 5. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
                  Srini Chavali-Oracle
                  >
                  my os is windows 7 , but XE 10g express edition was working fine earlier ...
                  >

                  10g XE is not certified/supported on Win 7, so thing may or may not work as expected.

                  http://download.oracle.com/docs/cd/B25329_01/doc/install.102/b25143/toc.htm#BABGGAJA

                  11g XE Beta version is - http://download.oracle.com/docs/cd/E17781_01/install.112/e18803/toc.htm#BABGGAJA

                  Srini
                  • 6. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
                    856405
                    pls find below output


                    C:\Users\DELL>set
                    ALLUSERSPROFILE=C:\ProgramData
                    ANT_HOME=C:\TOOLS\apache-ant-1.7.1
                    APPDATA=C:\Users\DELL\AppData\Roaming
                    CommonProgramFiles=C:\Program Files\Common Files
                    CommonProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)\Common Files
                    CommonProgramW6432=C:\Program Files\Common Files
                    COMPUTERNAME=DELL-PC
                    ComSpec=C:\Windows\system32\cmd.exe
                    FP_NO_HOST_CHECK=NO
                    HOMEDRIVE=C:
                    HOMEPATH=\Users\DELL
                    JAVA_HOME=C:\Program Files (x86)\Java\jdk1.5.0
                    LOCALAPPDATA=C:\Users\DELL\AppData\Local
                    LOGONSERVER=\\DELL-PC
                    NUMBER_OF_PROCESSORS=2
                    ORACLE_HOME=C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\
                    ORACLE_HOME_NAME=XEClient
                    OS=Windows_NT
                    Path=C:\Program Files (x86)\PHP\;C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\
                    Windows Live;C:\XEClient\bin;C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\bin;C:
                    \Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem;C:\Windows\System32\Window
                    sPowerShell\v1.0\;C:\Program Files\Dell\Dell Wireless WLAN Card;c:\Program Files
                    \WIDCOMM\Bluetooth Software\;c:\Program Files\WIDCOMM\Bluetooth Software\syswow6
                    4;C:\Program Files (x86)\Common Files\Roxio Shared\DLLShared\;c:\Program Files (
                    x86)\Microsoft SQL Server\90\Tools\binn\;C:\TOOLS\apache-ant-1.7.1\bin;C:\Progra
                    m Files (x86)\Java\jre1.5.0\bin;C:\Program Files (x86)\Java\jdk1.5.0\bin;C:\Prog
                    ram Files\Common Files\Microsoft Shared\Windows Live
                    PATHEXT=.COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC
                    PHPRC=C:\Program Files (x86)\PHP\
                    PROCESSOR_ARCHITECTURE=AMD64
                    PROCESSOR_IDENTIFIER=Intel64 Family 6 Model 23 Stepping 10, GenuineIntel
                    PROCESSOR_LEVEL=6
                    PROCESSOR_REVISION=170a
                    ProgramData=C:\ProgramData
                    ProgramFiles=C:\Program Files
                    ProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)
                    ProgramW6432=C:\Program Files
                    PROMPT=$P$G
                    PSModulePath=C:\Windows\system32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules\
                    PUBLIC=C:\Users\Public
                    SESSIONNAME=Console
                    SQLPATH=C:\XEClient\sqlplus
                    SystemDrive=C:
                    SystemRoot=C:\Windows
                    TEMP=C:\Users\DELL\AppData\Local\Temp
                    TMP=C:\Users\DELL\AppData\Local\Temp
                    TNS_NAMES=C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\NETWORK\ADMIN\tnsnames.or
                    a
                    USERDOMAIN=DELL-PC
                    USERNAME=DELL
                    USERPROFILE=C:\Users\DELL
                    VS80COMNTOOLS=C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 8\Common7\Tools\
                    windir=C:\Windows

                    C:\Users\DELL>sqlplus / as sysdba

                    SQL*Plus: Release 10.2.0.1.0 - Production on Thu Apr 28 21:19:36 2011

                    Copyright (c) 1982, 2005, Oracle. All rights reserved.

                    ERROR:
                    ORA-12154: TNS:could not resolve the connect identifier specified


                    Enter user-name: rcxmer
                    Enter password:
                    ERROR:
                    ORA-12154: TNS:could not resolve the connect identifier specified


                    Enter user-name: a
                    Enter password:
                    ERROR:
                    ORA-12154: TNS:could not resolve the connect identifier specified


                    SP2-0157: unable to CONNECT to ORACLE after 3 attempts, exiting SQL*Plus

                    C:\Users\DELL>lsnrctl stat

                    LSNRCTL for 32-bit Windows: Version 10.2.0.1.0 - Production on 28-APR-2011 21:20
                    :45

                    Copyright (c) 1991, 2005, Oracle. All rights reserved.

                    Message 1053 not found; No message file for product=NETWORK, facility=TNSTNS-125
                    57: Message 12557 not found; No message file for product=NETWORK, facility=TNS
                    TNS-12560: Message 12560 not found; No message file for product=NETWORK, facili
                    ty=TNS
                    TNS-00527: Message 527 not found; No message file for product=NETWORK, facilit
                    y=TNS


                    C:\Users\DELL>
                    • 7. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
                      orafad
                      Did the issues appear after you installed some software? Maybe the XE Client?

                      It is likely the problem comes from homes mixup, from having multiple Oracle products installed on the box. The XE Database includes client libraries so the XE Client install should not be needed.

                      user4879527 wrote:
                      ORACLE_HOME=C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\
                      ORACLE_HOME_NAME=XEClient
                      TNS_NAMES=C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\NETWORK\ADMIN\tnsnames.or
                      Remove above system/user environment variables.
                      Path=C:\Program Files (x86)\PHP\;C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\
                      Windows Live;C:\XEClient\bin;C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\bin;C:
                      In PATH, remove the "C:\XEClient\bin;" part or put it after the XE server's path.

                      Reboot the machine. Then report back with new state of things.
                      • 8. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
                        856405
                        even after removing the paths you told i am having the same output


                        C:\Windows\system32>net start OracleXETNSListener
                        The OracleXETNSListener service is starting.
                        The OracleXETNSListener service could not be started

                        The service did not report an error.

                        More help is available by typing NET HELPMSG 3534.


                        C:\Windows\system32>net start OracleServiceXE
                        The requested service has already been started.

                        More help is available by typing NET HELPMSG 2182.


                        C:\Windows\system32>
                        • 9. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
                          872796
                          I have had the identical problems, with Oracle 10g running on 2 pcs and suddenly not running on either. They are not networked but I managed to get it working on my Vista pc but not on my Win7 laptop. I must emphasize that no new software was installed, and these are 2 independent machines. I had thie problem previously of getting the "unable to connect to 127.0.0.1 etc" when I try to go to database home page. I ended up uninstalling it and reinstalling, losing all my data but it worked again. This was on my Vista pc but now it has happened again, though I got it working but not on Win7.

                          Here is what I did to fix it under Vista:
                          1) went too vtrl panel and started all 5 services beginning with the name Oracle. the TNS Listener failed with access denied error 5 but I finally right clicked on the service and told it to restart the service on a failure. It still failed again but I then went to Start the Database and important *** I right clicked on this choosing run as administrattor.
                          It still failed saying the listener had problems and again I went into control panel and tried to start it and again it failed but this time the Start with run as admin worked.
                          I was able to connect from scl command line, and I got this far also on Win7. But then Vista worked to go to home page but not Win 7.

                          Maybe something I wrote here will be helpful to you, but if you find anything that helps please post it here. Thanks
                          • 10. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
                            #007#

                            hi.i am using Oracle 10g and my os is windows 7.whenever i want to start the database  by clicking on start database menu there is a error message as ">net start OracleServiceXE

                            System error 5 has occurred.

                             

                             

                            Access is denied.

                             

                            and for the other case,when i start the databse by clicking right click on "start database" and do run as adminstrator,i get the following message

                             

                            "net start OracleServiceXE

                            The requested service has already been started.

                             

                             

                            More help is available by typing NET HELPMSG 2182."

                             

                            Does it mean that database has been already started?

                            But when i run my java program using netbeans..it is showinh an error.and the error is like that

                            "java.sql.SQLException: ORA-01017: invalid username/password; logon denied

                             

                             

                            java.lang.NullPointerException"

                             

                            please help