This discussion is archived
10 Replies Latest reply: Jun 20, 2013 9:44 AM by #007# RSS

oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working

856405 Newbie
Currently Being Moderated
hi all,
I was working with oracle 10g expree edition fine for months via the front end provided. Created several databases and tables.
But suddenly for some weeks it is not starting and the URL
http://127.0.0.1:8080/apex is not working

and also I am not able to start the database so can't have the dump file exported.

the trace i am having for starting the db is :
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\BIN>net start OracleXETNSListener
System error 5 has occurred.

Access is denied.


C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\BIN>net start OracleServiceXE
System error 5 has occurred.

Access is denied.


C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\BIN>
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So pls help me to recover the database.

I am going to install 11g now.
  • 1. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    clcarter Expert
    Currently Being Moderated
    I am going to install 11g now.
    Hold on, be sure to read the license info and documentation for 11g XE first or you may not have a 10g instance to restore if you start the 11g XE installer. One host, one instance.
    pls help me to recover the database.
    First question, we can infer Windows judging by the c:\... in the path, which OS? XP? Server 2003? 2008? Vista? 7? Not all of those are supported OSs.
  • 2. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    orafad Oracle ACE
    Currently Being Moderated
    >
    and also I am not able to start the database so can't have the dump file exported.

    the trace i am having for starting the db is :
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\BIN>net start OracleXETNSListener
    System error 5 has occurred.

    Access is denied.
    If starting via start menu, you need to use right-click and Run as administrator (starting the win services needs elevated privs).
  • 3. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    856405 Newbie
    Currently Being Moderated
    my os is windows 7 , but XE 10g express edition was working fine earlier for months but now it's not and even after starting database as administrator via start menu it has given me............



    C:\Windows\system32>net start OracleXETNSListener
    The OracleXETNSListener service is starting.
    The OracleXETNSListener service could not be started.

    The service did not report an error.

    More help is available by typing NET HELPMSG 3534.


    C:\Windows\system32>net start OracleServiceXE
    The requested service has already been started.

    More help is available by typing NET HELPMSG 2182.


    C:\Windows\system32>
  • 4. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    orafad Oracle ACE
    Currently Being Moderated
    At least that's different from "access denied".

    Please post commands with output from:
    cmd> set
    
    cmd> sqlplus / as sysdba
    
    cmd> lsnrctl stat
    Also check recent lines from alert.log and listener.log for errors.
  • 5. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    Srini Chavali-Oracle Oracle ACE Director
    Currently Being Moderated
    >
    my os is windows 7 , but XE 10g express edition was working fine earlier ...
    >

    10g XE is not certified/supported on Win 7, so thing may or may not work as expected.

    http://download.oracle.com/docs/cd/B25329_01/doc/install.102/b25143/toc.htm#BABGGAJA

    11g XE Beta version is - http://download.oracle.com/docs/cd/E17781_01/install.112/e18803/toc.htm#BABGGAJA

    Srini
  • 6. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    856405 Newbie
    Currently Being Moderated
    pls find below output


    C:\Users\DELL>set
    ALLUSERSPROFILE=C:\ProgramData
    ANT_HOME=C:\TOOLS\apache-ant-1.7.1
    APPDATA=C:\Users\DELL\AppData\Roaming
    CommonProgramFiles=C:\Program Files\Common Files
    CommonProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)\Common Files
    CommonProgramW6432=C:\Program Files\Common Files
    COMPUTERNAME=DELL-PC
    ComSpec=C:\Windows\system32\cmd.exe
    FP_NO_HOST_CHECK=NO
    HOMEDRIVE=C:
    HOMEPATH=\Users\DELL
    JAVA_HOME=C:\Program Files (x86)\Java\jdk1.5.0
    LOCALAPPDATA=C:\Users\DELL\AppData\Local
    LOGONSERVER=\\DELL-PC
    NUMBER_OF_PROCESSORS=2
    ORACLE_HOME=C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\
    ORACLE_HOME_NAME=XEClient
    OS=Windows_NT
    Path=C:\Program Files (x86)\PHP\;C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\
    Windows Live;C:\XEClient\bin;C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\bin;C:
    \Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem;C:\Windows\System32\Window
    sPowerShell\v1.0\;C:\Program Files\Dell\Dell Wireless WLAN Card;c:\Program Files
    \WIDCOMM\Bluetooth Software\;c:\Program Files\WIDCOMM\Bluetooth Software\syswow6
    4;C:\Program Files (x86)\Common Files\Roxio Shared\DLLShared\;c:\Program Files (
    x86)\Microsoft SQL Server\90\Tools\binn\;C:\TOOLS\apache-ant-1.7.1\bin;C:\Progra
    m Files (x86)\Java\jre1.5.0\bin;C:\Program Files (x86)\Java\jdk1.5.0\bin;C:\Prog
    ram Files\Common Files\Microsoft Shared\Windows Live
    PATHEXT=.COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC
    PHPRC=C:\Program Files (x86)\PHP\
    PROCESSOR_ARCHITECTURE=AMD64
    PROCESSOR_IDENTIFIER=Intel64 Family 6 Model 23 Stepping 10, GenuineIntel
    PROCESSOR_LEVEL=6
    PROCESSOR_REVISION=170a
    ProgramData=C:\ProgramData
    ProgramFiles=C:\Program Files
    ProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)
    ProgramW6432=C:\Program Files
    PROMPT=$P$G
    PSModulePath=C:\Windows\system32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules\
    PUBLIC=C:\Users\Public
    SESSIONNAME=Console
    SQLPATH=C:\XEClient\sqlplus
    SystemDrive=C:
    SystemRoot=C:\Windows
    TEMP=C:\Users\DELL\AppData\Local\Temp
    TMP=C:\Users\DELL\AppData\Local\Temp
    TNS_NAMES=C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\NETWORK\ADMIN\tnsnames.or
    a
    USERDOMAIN=DELL-PC
    USERNAME=DELL
    USERPROFILE=C:\Users\DELL
    VS80COMNTOOLS=C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 8\Common7\Tools\
    windir=C:\Windows

    C:\Users\DELL>sqlplus / as sysdba

    SQL*Plus: Release 10.2.0.1.0 - Production on Thu Apr 28 21:19:36 2011

    Copyright (c) 1982, 2005, Oracle. All rights reserved.

    ERROR:
    ORA-12154: TNS:could not resolve the connect identifier specified


    Enter user-name: rcxmer
    Enter password:
    ERROR:
    ORA-12154: TNS:could not resolve the connect identifier specified


    Enter user-name: a
    Enter password:
    ERROR:
    ORA-12154: TNS:could not resolve the connect identifier specified


    SP2-0157: unable to CONNECT to ORACLE after 3 attempts, exiting SQL*Plus

    C:\Users\DELL>lsnrctl stat

    LSNRCTL for 32-bit Windows: Version 10.2.0.1.0 - Production on 28-APR-2011 21:20
    :45

    Copyright (c) 1991, 2005, Oracle. All rights reserved.

    Message 1053 not found; No message file for product=NETWORK, facility=TNSTNS-125
    57: Message 12557 not found; No message file for product=NETWORK, facility=TNS
    TNS-12560: Message 12560 not found; No message file for product=NETWORK, facili
    ty=TNS
    TNS-00527: Message 527 not found; No message file for product=NETWORK, facilit
    y=TNS


    C:\Users\DELL>
  • 7. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    orafad Oracle ACE
    Currently Being Moderated
    Did the issues appear after you installed some software? Maybe the XE Client?

    It is likely the problem comes from homes mixup, from having multiple Oracle products installed on the box. The XE Database includes client libraries so the XE Client install should not be needed.

    user4879527 wrote:
    ORACLE_HOME=C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\
    ORACLE_HOME_NAME=XEClient
    TNS_NAMES=C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\NETWORK\ADMIN\tnsnames.or
    Remove above system/user environment variables.
    Path=C:\Program Files (x86)\PHP\;C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\
    Windows Live;C:\XEClient\bin;C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\bin;C:
    In PATH, remove the "C:\XEClient\bin;" part or put it after the XE server's path.

    Reboot the machine. Then report back with new state of things.
  • 8. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    856405 Newbie
    Currently Being Moderated
    even after removing the paths you told i am having the same output


    C:\Windows\system32>net start OracleXETNSListener
    The OracleXETNSListener service is starting.
    The OracleXETNSListener service could not be started

    The service did not report an error.

    More help is available by typing NET HELPMSG 3534.


    C:\Windows\system32>net start OracleServiceXE
    The requested service has already been started.

    More help is available by typing NET HELPMSG 2182.


    C:\Windows\system32>
  • 9. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    872796 Newbie
    Currently Being Moderated
    I have had the identical problems, with Oracle 10g running on 2 pcs and suddenly not running on either. They are not networked but I managed to get it working on my Vista pc but not on my Win7 laptop. I must emphasize that no new software was installed, and these are 2 independent machines. I had thie problem previously of getting the "unable to connect to 127.0.0.1 etc" when I try to go to database home page. I ended up uninstalling it and reinstalling, losing all my data but it worked again. This was on my Vista pc but now it has happened again, though I got it working but not on Win7.

    Here is what I did to fix it under Vista:
    1) went too vtrl panel and started all 5 services beginning with the name Oracle. the TNS Listener failed with access denied error 5 but I finally right clicked on the service and told it to restart the service on a failure. It still failed again but I then went to Start the Database and important *** I right clicked on this choosing run as administrattor.
    It still failed saying the listener had problems and again I went into control panel and tried to start it and again it failed but this time the Start with run as admin worked.
    I was able to connect from scl command line, and I got this far also on Win7. But then Vista worked to go to home page but not Win 7.

    Maybe something I wrote here will be helpful to you, but if you find anything that helps please post it here. Thanks
  • 10. Re: oracle 10g express edition was working fine for months now stopped working
    #007# Newbie
    Currently Being Moderated

    hi.i am using Oracle 10g and my os is windows 7.whenever i want to start the database  by clicking on start database menu there is a error message as ">net start OracleServiceXE

    System error 5 has occurred.

     

     

    Access is denied.

     

    and for the other case,when i start the databse by clicking right click on "start database" and do run as adminstrator,i get the following message

     

    "net start OracleServiceXE

    The requested service has already been started.

     

     

    More help is available by typing NET HELPMSG 2182."

     

    Does it mean that database has been already started?

    But when i run my java program using netbeans..it is showinh an error.and the error is like that

    "java.sql.SQLException: ORA-01017: invalid username/password; logon denied

     

     

    java.lang.NullPointerException"

     

    please help

Legend

  • Correct Answers - 10 points
  • Helpful Answers - 5 points