Forum Stats

  • 3,875,419 Users
  • 2,266,914 Discussions
  • 7,912,203 Comments

Discussions

ora-12560: tns:protocol adapter error

4209507
4209507 Member Posts: 6

Hello, This is my first time on here and first time working with oracle database. So my problem is that after i installed 18c XE and check the service on my computer there is no OracleServiceORCL. So its like i lost connection to the server completely, i used to have 11c and i manually uninstalled it for the 18 which i followed online and end up deleting the server in service on my computer. How do i get that back so i do not have this error.

Thank you for any replay

Answers

  • L. Fernigrini
    L. Fernigrini Data Engineer Sr Consultant Member Posts: 4,104 Silver Crown
    edited Mar 11, 2020 9:26PM

    The Oracle 18 XE installation creates a windows service called OracleServiceXE.

    I'm not sure of what your problem is, I understand that you had 11g installed (XE or SE or EE?) and you uninstalled it to install 18c XE (that is OK if the 11g was also a XE edition, you can only have one XE installed on the same machine).

    Did the 18c XE installation finished OK? If not, do you want to fix the 18c installation or do you want to reinstall the 11g?

    Please explain with more details what you have done, the problems you have and include the exact syntax and errors. Use some screen capture (if you are using a GUI tool) or directly copy/paste if you are using command line.

    And also please follow this guideline when posting new questions, that will help you get answers quicker:

    https://community.oracle.com/message/9362002#

  • 4209507
    4209507 Member Posts: 6
    edited Mar 13, 2020 12:22PM

    Hello L.Fernigrini

    They are both XE and i want the 18c XE but i noticed that for the server i can get the 11g version fine, even though it doesn't run for some reason, while on the 18c XE I don even have the server. When i only have 18c XE installed there is no server, and i get "ORA-12560: TNS:protocol adapter error". I get this error when i go to SQL plus and sign in with username: system, password: Password. Furthermore when i go into Oracle Instance Manager, it doesn't even have anything in the file. Also, yes, I am sure the installation went fine, but after that everything is not working correctly. Thank you for any help you can give.

    pastedImage_0.png

    pastedImage_1.png

  • L. Fernigrini
    L. Fernigrini Data Engineer Sr Consultant Member Posts: 4,104 Silver Crown
    edited Mar 13, 2020 1:56PM

    Let's start from the beggining

    1) Check the SERVICES app and verify that you have both the OracleServiceXE and the Listener installed and Running :

    pastedImage_0.png

    2) Go to a command windows, execute the following to check if the database is registered with the Listener

    lsnrctl status

    pastedImage_1.png

    lsnrctl services

    pastedImage_2.png

    3) Try connecting using SQL*Plus and local connection

    SET ORACLE_SID=XE

    sqlplus / as sysdba

    pastedImage_3.png

    Show us the results so we can check what the problem is...

  • 4209507
    4209507 Member Posts: 6
    edited Mar 13, 2020 3:07PM

    Hello, here is the results from the first thing to the last.

    pastedImage_0.png

    pastedImage_1.png

    pastedImage_2.png

  • L. Fernigrini
    L. Fernigrini Data Engineer Sr Consultant Member Posts: 4,104 Silver Crown
    edited Mar 13, 2020 3:29PM

    1) You do not have an OracleServiceXE, that means that something on the 18c XE installation went wrong.

    2) You have 2 listeners (11g and 18c). That should not be a problem, unless they try to run on the same port. From the screenshot, the 18c listener seems to run on the 1522 port so that seems to be OK (default 1521 port must be in use by 11g listener). Both of them are down, that's why you do not see results on the lsnrctl commands. The 11g listener seems to be on a "Client" home, that is weird AFAIK...

    3) If the service does not exists (problem #1) it is imposible to connect to the DB, so it is obvious that sqlplus will fail.

    I would suggest you to uninstall everything (both failed 18c XE and existing 11g components) and run the 18c XE installation again. Please follow the instructions with all the details. Make sure that ORACLE_HOME and any other environment settings are configured before starting the installation.

  • 4209507
    4209507 Member Posts: 6
    edited Mar 13, 2020 3:51PM

    I will, also the picture from the service was after i uninstalled 11g. When i uninstall the program it still keeps the stuff in service. Could this be a problem?

  • 4209507
    4209507 Member Posts: 6
    edited Mar 13, 2020 4:06PM

    i did what you said and i also went and tried sqlplus / as sysdba. this is the outcome.

    pastedImage_0.png

  • L. Fernigrini
    L. Fernigrini Data Engineer Sr Consultant Member Posts: 4,104 Silver Crown
    edited Mar 13, 2020 4:22PM

    If you do not have OracleServiceXE as a service, and started, that means you do not have the XE database created.

    The initial post seemed to be pointing to a connection error (you mentioned that XE installation was OK) but the absence of the service means the installation did not end OK. Maybe someone from Oracle in the forum can guide you to complete the installation, you can search other questions in this space where there are detailed explanation on how to make a complete uninstall and a new install of OracleXE.

    Check the O.S version and edition, the required privileges, etc etc etc.

  • 4209507
    4209507 Member Posts: 6
    edited Mar 13, 2020 4:28PM

    okay, thank you but i know nothing wrong or no errors occurred when i went to install it again.

  • User_WEBOC
    User_WEBOC Member Posts: 1 Green Ribbon

    How to Fix this error