3 Replies Latest reply: Sep 28, 2010 4:28 AM by user133578 RSS

    Issue in enabling Oracle Enterprise Manager in R12

    user133578
      ****************************************
      I tried to enable OEM in my R12 Instance

      ****************************************
      $ emca -config dbcontrol db -repos create

      STARTED EMCA at Sep 28, 2010 11:58:17 AM
      EM Configuration Assistant, Version 10.2.0.1.0 Production
      Copyright (c) 2003, 2005, Oracle. All rights reserved.

      Enter the following information:
      Database SID: TEST
      Listener port number: 1521
      Password for SYS user:
      Password for DBSNMP user:
      Password for SYSMAN user:
      Password for SYSMAN user: Email address for notifications (optional):
      Outgoing Mail (SMTP) server for notifications (optional):
      -----------------------------------------------------------------

      You have specified the following settings

      Database ORACLE_HOME ................ /prodapps/oratest/TEST/db/tech_st/10.2.0

      Database hostname ................ hostname.domainname
      Listener port number ................ 1521
      Database SID ................ TEST
      Email address for notifications ...............
      Outgoing Mail (SMTP) server for notifications ...............

      -----------------------------------------------------------------
      Do you wish to continue? [yes(Y)/no(N)]: Y
      Sep 28, 2010 11:58:37 AM oracle.sysman.emcp.EMConfig perform
      INFO: This operation is being logged at /prodapps/oratest/TEST/db/tech_st/10.2.0/cfgtoollogs/emca/TEST/emca_2010-09-28_11-58-17-AM.log.
      Sep 28, 2010 11:58:38 AM oracle.sysman.emcp.EMReposConfig createRepository
      INFO: Creating the EM repository (this may take a while) ...
      Sep 28, 2010 12:02:02 PM oracle.sysman.emcp.EMReposConfig invoke
      INFO: Repository successfully created
      Sep 28, 2010 12:02:07 PM oracle.sysman.emcp.util.DBControlUtil startOMS
      INFO: Starting Database Control (this may take a while) ...
      Sep 28, 2010 12:02:18 PM oracle.sysman.emcp.EMDBPostConfig performConfiguration
      INFO: Database Control started successfully
      Sep 28, 2010 12:02:18 PM oracle.sysman.emcp.EMDBPostConfig performConfiguration
      INFO: >>>>>>>>>>> The Database Control URL is http://hostname.domain:1158/em <<<<<<<<<<<
      Enterprise Manager configuration completed successfully
      FINISHED EMCA at Sep 28, 2010 12:02:18 PM

      **************
      Checked Status
      **************

      $ emctl status dbconsole
      Oracle Enterprise Manager 10g Database Control Release 10.2.0.2.0
      Copyright (c) 1996, 2005 Oracle Corporation. All rights reserved.
      http://hostname.domain:1158/em/console/aboutApplication
      EM Daemon is not running.
      ------------------------------------------------------------------
      Logs are generated in directory /prodapps/oratest/TEST/db/tech_st/10.2.0/hostname.domain_TEST/sysman/log

      *******************
      Started The service
      *******************

      $ emctl start dbconsole
      Oracle Enterprise Manager 10g Database Control Release 10.2.0.2.0
      Copyright (c) 1996, 2005 Oracle Corporation. All rights reserved.
      http://hostname.domain:1158/em/console/aboutApplication
      Starting Oracle Enterprise Manager 10g Database Control .... started.
      ------------------------------------------------------------------
      Logs are generated in directory /prodapps/oratest/TEST/db/tech_st/10.2.0/hostname.domain_TEST/sysman/log

      **********************************
      Still the status shows not running
      **********************************

      $ emctl status dbconsole
      Oracle Enterprise Manager 10g Database Control Release 10.2.0.2.0
      Copyright (c) 1996, 2005 Oracle Corporation. All rights reserved.
      http://hostname.domain:1158/em/console/aboutApplication
      EM Daemon is not running.
      ------------------------------------------------------------------
      Logs are generated in directory /prodapps/oratest/TEST/db/tech_st/10.2.0/hostname.domain_TEST/sysman/log
      $


      *************************************************************************************
      When tried to login with URL ignoring the "not running message"(when checked status):
      http://hostname.domain:1158/em
      *************************************************************************************

      Got the following error message:

      500 Internal Server Error
      java.lang.NullPointerException     at oracle.cabo.servlet.xml.UIXPageBroker.getConfigurationName(Unknown Source)     at oracle.cabo.servlet.ui.BaseUIPageBroker.getConfiguration(Unknown Source)     at oracle.cabo.servlet.ui.BaseUIPageBroker.getService(Unknown Source)     at oracle.cabo.servlet.xml.UIXPageBroker.getService(Unknown Source)     at oracle.sysman.emSDK.svlt.EMServlet.initialize(EMServlet.java:417)     at oracle.sysman.eml.app.Console.init(Console.java:360)     at com.evermind[Oracle Application Server Containers for J2EE 10g (9.0.4.1.0)].server.http.HttpApplication.loadServlet(HttpApplication.java:2130)     at com.evermind[Oracle Application Server Containers for J2EE 10g (9.0.4.1.0)].server.http.HttpApplication.findServlet(HttpApplication.java:4560)     at com.evermind[Oracle Application Server Containers for J2EE 10g (9.0.4.1.0)].server.http.HttpApplication.getRequestDispatcher(HttpApplication.java:2598)     at com.evermind[Oracle Application Server Containers for J2EE 10g (9.0.4.1.0)].server.http.HttpRequestHandler.processRequest(HttpRequestHandler.java:643)     at com.evermind[Oracle Application Server Containers for J2EE 10g (9.0.4.1.0)].server.http.HttpRequestHandler.run(HttpRequestHandler.java:270)     at com.evermind[Oracle Application Server Containers for J2EE 10g (9.0.4.1.0)].server.http.HttpRequestHandler.run(HttpRequestHandler.java:112)     at com.evermind[Oracle Application Server Containers for J2EE 10g (9.0.4.1.0)].util.ReleasableResourcePooledExecutor$MyWorker.run(ReleasableResourcePooledExecutor.java:186)     at java.lang.Thread.run(Thread.java:568)

      Edited by: M.U.N.A on Sep 28, 2010 12:49 PM
        • 1. Re: Issue in enabling Oracle Enterprise Manager in R12
          Helios-GunesEROL
          Hi MUNA;

          Please check below thread

          configuring OEM for 10g on R12
          Re: configuring OEM for 10g on R12 Apps Server *<< posted by Hussein Sawwan*

          Regard
          Helios
          • 2. Re: Issue in enabling Oracle Enterprise Manager in R12
            user133578
            Unknowingly followed the same steps. But getting the error.

            Following are the error messages: I saw in $ORACLE_HOME/host.domain_SID/sysman/log/emdb.nohup

            10/09/28 13:08:16 Auto-deploying file:/prodapps/oratest/TEST/db/tech_st/10.2.0/o
            c4j/j2ee/oc4j_applications/applications/em/em/ (New server version detected)...
            10/09/28 13:08:20 log4j:ERROR No appenders could be found for category (emSDK.co
            nf).
            10/09/28 13:08:20 log4j:ERROR Please initialize the log4j system properly.
            10/09/28 13:08:21 java.lang.NoClassDefFoundError: oracle/cabo/ui/UIExtension
            10/09/28 13:08:21 ...
            ...

            Following are the error messages: I saw in $ORACLE_HOME/host.domain_SID/sysman/log/emoms.log &
            $ORACLE_HOME/host.domain_SID/sysman/log/emoms.trc

            2010-09-28 13:30:25,408 [Orion Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextIni
            tialized.271 - Integration Class not found: oracle.sysman.ias.ias.IASIntegration
            2010-09-28 13:30:25,912 [Orion Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextIni
            tialized.271 - Integration Class not found: oracle.sysman.eml.target.slb.common.
            SLBIntegration
            2010-09-28 13:30:26,056...
            ...

            Please help.
            • 3. Re: Issue in enabling Oracle Enterprise Manager in R12
              Helios-GunesEROL
              Hi;

              Source your env file;

              What is emctl status dbconsole return?

              If it is running, try restarting the dbconsole with
              emctl stop dbconsole
              emctl start dbconsole

              Regard
              Helios