3 Replies Latest reply on Nov 15, 2001 11:34 AM by 807581

    ERROR: Ldap Authentication failed for dap during installation of iAS 6.0 SP3

    807581
      I am attempting to install ias Enterprise Edition (6.0 SP3) on solaris 2.8 using typical in basesetup. I am trying to install new Directory server as I don't have an existing one.
      During the installation I got the following error.
      ERROR: Ldap Authentication failed for url ldap://hostname:389/o=NetScape Root user id admin (151: Unknown Error)
      Fatal Slapd did not add Directory server information to config Server.
      Warning slapd could'nt populate with ldif file Yes error code 151.
      ERROR:Failure installing iPlanet Directory Server.
      Do you want to continue: ( I entered yes )
      Configuring Administration Server Segmentation fault core dumped.
      Error: Failure installing Netscape Administration Server.
      Do you want to continue:( I responded with yes).

      And during the Extraction I got the following
      ERROR:mple_bind: Can't connect to the LDAP server - No route to host
      ERROR: Unable to connect to LDAP Directory Server
      Hostname: hostname
      Port: 389
      User: cn=Directory Manager
      Password: <password-for-cn=Directory Manager
      Please make sure this Directory Server is currently running.
      You might need to run 'stop-slapd' and then
      'start-slapd' in the Directory Server home directory, in order to restart
      LDAP. When finished, press ENTER to continue, or S to skip this step:
      Start registering Bootstrap EJB...
      javax.naming.NameNotFoundException
      at java.lang.Throwable.fillInStackTrace(Native Method)
      at java.lang.Throwable.fillInStackTrace(Compiled Code)
      at java.lang.Throwable.<init>(Compiled Code)
      at java.lang.Exception.<init>(Compiled > Code)
      at javax.naming.NamingException.<init>(NamingException.java:114)
      at javax.naming.NameNotFoundException.<init>(NameNotFoundException.java: 48)
      at com.netscape.server.jndi.RootContext.resolveCtx(Unknown Source)
      "ldaperror" 76 lines, 2944 characters
      at com.netscape.server.jndi.RootContext.resolveCtx(Unknown Source)
      at com.netscape.server.jndi.RootContext.bind(Unknown Source)
      at com.netscape.server.jndi.RootContext.bind(Unknown Source)
      at javax.naming.InitialContext.bind(InitialContext.java:371)
      at com.netscape.server.deployment.EjbReg.deployToNaming(Unknown Source)
      at com.netscape.server.deployment.EjbReg.registerEjbJar(Compiled Code)
      at com.netscape.server.deployment.EjbReg.registerEjbJar(Compiled Code)
      at com.netscape.server.deployment.EjbReg.run(Compiled Code)
      at com.netscape.server.deployment.EjbReg.main(Unknown Source)
      Start registering iAS 60 Fortune Application...
      Start iPlanet Application Server
      Start iPlanet Application Server
      Start Web Server iPlanet-WebServer-Enterprise/6.0SP1 B08/20/200100:58
      warning: daemon is running as super-user
      [LS ls1] http://gedemo1.plateau.com, port 80 ready
      to accept requests
      startup: server started successfully.
      After completion of installation, I tried to start the console. But I got the following error;
      "Cant connect ot the admin server. The url is not correct or the server is not running.
      Finally,when I started the admintool(iASTT),it shows the iAS1
      was registered( marked with a red cross mark) and says "cant login. make sure the user
      name & passwdord are correct" when i click on it.

      Thanks in advance for any help

      Madhavi
        • 1. Re: ERROR: Ldap Authentication failed for dap during installation of iAS 6.0 SP3
          3004
          Hi,

          Make sure that the directory server is installed first. If it is running
          ok, then you can try adding an admin user, please check the following
          technote.

          http://knowledgebase.iplanet.com/ikb/kb/articles/4106.html

          regards
          Swami


          madhavi korupolu wrote:
          I am attempting to install ias Enterprise Edition (6.0 SP3) on
          solaris 2.8 using typical in basesetup. I am trying to install new
          Directory server as I don't have an existing one.
          During the installation I got the following error.
          ERROR: Ldap Authentication failed for url
          ldap://hostname:389/o=NetScape Root user id admin (151: Unknown
          Error)
          Fatal Slapd did not add Directory server information to config
          Server.
          Warning slapd could'nt populate with ldif file Yes error code 151.
          ERROR:Failure installing iPlanet Directory Server.
          Do you want to continue: ( I entered yes )
          Configuring Administration Server Segmentation fault core dumped.
          Error: Failure installing Netscape Administration Server.
          Do you want to continue:( I responded with yes).

          And during the Extraction I got the following
          ERROR:mple_bind: Can't connect to the LDAP server - No route to host
          ERROR: Unable to connect to LDAP Directory Server
          Hostname: hostname
          Port: 389
          User: cn=Directory Manager
          Password: <password-for-cn=Directory Manager
          Please make sure this Directory Server is currently running.
          You might need to run 'stop-slapd' and then
          'start-slapd' in the Directory Server home directory, in order to
          restart
          LDAP. When finished, press ENTER to continue, or S to skip this
          step:
          Start registering Bootstrap EJB...
          javax.naming.NameNotFoundException
          at java.lang.Throwable.fillInStackTrace(Native Method)
          at java.lang.Throwable.fillInStackTrace(Compiled Code)
          at java.lang.Throwable.<init>(Compiled Code)
          at java.lang.Exception.<init>(Compiled > Code)
          at javax.naming.NamingException.<init>(NamingException.java:114)
          at
          javax.naming.NameNotFoundException.<init>(NameNotFoundException.java:
          48)
          at com.netscape.server.jndi.RootContext.resolveCtx(Unknown Source)
          "ldaperror" 76 lines, 2944 characters
          at com.netscape.server.jndi.RootContext.resolveCtx(Unknown Source)
          at com.netscape.server.jndi.RootContext.bind(Unknown Source)
          at com.netscape.server.jndi.RootContext.bind(Unknown Source)
          at javax.naming.InitialContext.bind(InitialContext.java:371)
          at com.netscape.server.deployment.EjbReg.deployToNaming(Unknown
          Source)
          at com.netscape.server.deployment.EjbReg.registerEjbJar(Compiled
          Code)
          at com.netscape.server.deployment.EjbReg.registerEjbJar(Compiled
          Code)
          at com.netscape.server.deployment.EjbReg.run(Compiled Code)
          at com.netscape.server.deployment.EjbReg.main(Unknown Source)
          Start registering iAS 60 Fortune Application...
          Start iPlanet Application Server
          Start iPlanet Application Server
          Start Web Server iPlanet-WebServer-Enterprise/6.0SP1 B08/20/200100:58
          warning: daemon is running as super-user
          [LS ls1] http://gedemo1.plateau.com, port 80 ready
          to accept requests
          startup: server started successfully.
          After completion of installation, I tried to start the console. But I
          got the following error;
          "Cant connect ot the admin server. The url is not correct or the
          server is not running.
          Finally,when I started the admintool(iASTT),it shows the iAS1
          was registered( marked with a red cross mark) and says "cant login.
          make sure the user
          name & passwdord are correct" when i click on it.

          Thanks in advance for any help

          Madhavi

          Try our New Web Based Forum at http://softwareforum.sun.com
          Includes Access to our Product Knowledge Base!
          • 2. Re: ERROR: Ldap Authentication failed for dap during installation of iAS 6.0 SP3
            807581
            I guess you donot have the hostname configured in your system. Please go to /etc/hostname.hme0 and see what is it. Try to have the correct hostname. Try also the same for the domainname so that you donot encounter the same problem.

            I hope this helps !
            • 3. Re: ERROR: Ldap Authentication failed for dap during installation of iAS 6.0 SP3
              807581
              Hi Madhavi,
              Have you logged in as Root? since u have tried to install the directory server from the IAS setup , what ldap port it showed in default ? is it 389 ? if it is 389. then log to solaris as root and try installing again. that should solve the problem if not notify me.
              regards
              T.Raghulan
              traghulanBT@netscape.net