2 Replies Latest reply: Apr 25, 2012 5:47 AM by 932792 RSS

    Pinging 2 rac nodes

    932792
      Hi,

      I have setup 2 RAC nodes in Centos5.7.

      I have set up the public,private and virtual address.

      Just before starting the installtion of the RAC, I tried pinging RAC2 from RAC1 and vice versa.

      I found that
      RAC2--> RAC1 : YES
      RAC2-->RAC2 : YES
      RAC2 --> RAC1-PRIVATE : NO
      RAC2 --> RAC2-PRIVATE : NO

      RAC1--> RAC1 : NO
      RAC1-->RAC2 : NO
      RAC1 --> RAC1-PRIVATE : NO
      RAC1 --> RAC2-PRIVATE : NO

      Could anyone please tell me what the problem could be? Please tell me if you require any information.

      Thanks
        • 1. Re: Pinging 2 rac nodes
          hitgon
          Hi,
          929789 wrote:
          Hi,

          I have setup 2 RAC nodes in Centos5.7.

          I have set up the public,private and virtual address.

          Just before starting the installtion of the RAC, I tried pinging RAC2 from RAC1 and vice versa.

          I found that
          RAC2--> RAC1 : YES
          RAC2-->RAC2 : YES
          RAC2 --> RAC1-PRIVATE : NO
          RAC2 --> RAC2-PRIVATE : NO

          RAC1--> RAC1 : NO
          RAC1-->RAC2 : NO
          RAC1 --> RAC1-PRIVATE : NO
          RAC1 --> RAC2-PRIVATE : NO

          Could anyone please tell me what the problem could be? Please tell me if you require any information.

          Thanks
          Hi,

          Public and Private IP address must be able to ping before start the Oracle RAC Setup.

          Please refer the network requirement
          http://docs.oracle.com/cd/B28359_01/rac.111/b28252/preparing.htm#CEGEEEGI

          Let you know if any further queries the same :)

          Regards
          Hitgon

          Edited by: hitgon on Apr 25, 2012 3:02 PM
          • 2. Re: Pinging 2 rac nodes
            932792
            HI Higton,

            Thank you for your reply and for the link to the site.

            I found out that if i create a new network adapter for the private node then by editing the network scripts I am able to ping correctly.

            Earlier it was just eth0 per RAC node.
            RAC1 : eth0 (public) and (private)
            RAC2 : eth0 (public) and (private)

            Now I changed it to
            RAC1 : eth0 (public) and eth1(private)
            RAC2 : eth0 (public) and eth1(private)

            My understanding was that since it is a private node , it doesnt require a separate adapter.

            Not sure why, but it is not able to ping with just one eth0 per RAC.

            Anyway, got it working now.

            Thanks a lot :)