11 Replies Latest reply: Nov 24, 2012 12:48 PM by orafad RSS

    "Get Started" URL doesn't work...

    975609
      I downloaded Oracle Database 11g Express Edition, when I click on Get Started it gives me the below error

      Oops! Google Chrome could not connect to 127.0.0.1:8080

      I also tried using IE browser, same error pops up.Tried all that is there online, doesn't seem to work.
      My OS is Windows7. Help Me, I am new to it and I need it badly
        • 1. Re: "Get Started" URL doesn't work...
          Chris_0703
          First, make sure you didn't install it on a 64-bit Windows platform. XE only works on 32-bit Windows. I'm assuming that the install went ok because if it didn't, then that might tell you the issue.

          Can you connect using SQL Plus? Here's a document showing how:

          http://docs.oracle.com/cd/E17781_01/appdev.112/e18147/tdddg_connecting.htm
          • 2. Re: "Get Started" URL doesn't work...
            orafad
            One of the first things to check if installation seemed "ok" but (silently) failed behind the curtains, is looking through database creation logs in config\log\ dir for errors (e.g. CloneRmanRestore.log).
            • 3. Re: "Get Started" URL doesn't work...
              975609
              I did check the postDBcreation log file and I see this frequently in the log file:

              ERROR at line 1:
              ORA-01034: ORACLE not available
              Process ID: 0
              Session ID: 0 Serial number: 0

              I'm on a 32-bit Win7 OS
              • 4. Re: "Get Started" URL doesn't work...
                975609
                You are correct, the installation completed smoothly, coz I'm trying this on 32-bit Windows. When I try to connect to sqlplus from the command line, I see the below error:

                ERROR:
                ORA-01034: ORACLE not available
                ORA-27101: shared memory realm does not exist
                Process ID: 0
                Session ID: 0 Serial number: 0

                Thanks in advance.
                • 5. Re: "Get Started" URL doesn't work...
                  975609
                  To add, I have another log file named: XE.bat.log which says: Instance created.

                  XE is my service name in the tnsnames.ora file...

                  Thanks in advance.
                  • 6. Re: "Get Started" URL doesn't work...
                    orafad
                    972606 wrote:
                    I did check the postDBcreation log file and I see this frequently in the log file:
                    ERROR at line 1:
                    ORA-01034: ORACLE not available
                    That's a likely indication something went wrong earlier on.

                    In the clone*.log files what errors do you see? When posting, please also include the statement that failed, not only error messages.
                    • 7. Re: "Get Started" URL doesn't work...
                      975609
                      Thanks Orafad.

                      Pasting the complete contents of the cloneRmanRestore log file:

                      SQL> startup nomount pfile="C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\scripts\init.ora";
                      ORA-00119: invalid specification for system parameter LOCAL_LISTENER
                      ORA-00130: invalid listener address '(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=MINDTREEM807031)(PORT=1521))'
                      SQL> @C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\scripts\rmanRestoreDatafiles.sql;
                      SQL> set echo off;
                      select TO_CHAR(systimestamp,'YYYYMMDD HH:MI:SS') from dual
                      *
                      ERROR at line 1:
                      ORA-01034: ORACLE not available
                      Process ID: 0
                      Session ID: 0 Serial number: 0


                      declare
                      *
                      ERROR at line 1:
                      ORA-01034: ORACLE not available
                      Process ID: 0
                      Session ID: 0 Serial number: 0


                      select TO_CHAR(systimestamp,'YYYYMMDD HH:MI:SS') from dual
                      *
                      ERROR at line 1:
                      ORA-01034: ORACLE not available
                      Process ID: 0
                      Session ID: 0 Serial number: 0


                      Connected to an idle instance.
                      SQL> spool C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\log\cloneDBCreation.log

                      Weirdly, now when I try to connect to sqlplus, I see a new error:

                      C:\Users\m8070313>sqlplus /nolog

                      SQL*Plus: Release 11.2.0.2.0 Production on Thu Nov 22 11:56:58 2012

                      Copyright (c) 1982, 2010, Oracle. All rights reserved.

                      SQL> connect
                      Enter user-name: sysdba
                      Enter password:
                      ERROR:
                      ORA-12560: TNS:protocol adapter error


                      SQL>


                      This is another problem, I'm facing, am seeing all different errors, so am unable to zero down on an exact problem...I've been trying this for a few days now...Its either I'm missing something in the installation, or am missing a very minor but important step in the installation.
                      • 8. Re: "Get Started" URL doesn't work...
                        orafad
                        972606 wrote:
                        Pasting the complete contents of the cloneRmanRestore log file:

                        SQL> startup nomount pfile="C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\scripts\init.ora";
                        ORA-00119: invalid specification for system parameter LOCAL_LISTENER
                        ORA-00130: invalid listener address '(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=MINDTREEM807031)(PORT=1521))'
                        ...
                        Instance startup failed on networking config error (and the remainder of the create db process becomes kaput).


                        Is 'mindtreem807031' a resolvable name?

                        Did os/networking configuration change recently? Is this on a portable device, or with changing network "locations"?


                        What does hostname command return?

                        What does following commands return?

                        ping -4 mindtreem807031
                        ping -4 localhost
                        ping -4 <output from hostname>


                        SQL> @C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\scripts\rmanRestoreDatafiles.sql;
                        SQL> set echo off;
                        select TO_CHAR(systimestamp,'YYYYMMDD HH:MI:SS') from dual
                        *
                        ERROR at line 1:
                        ORA-01034: ORACLE not available
                        Process ID: 0
                        Session ID: 0 Serial number: 0


                        declare
                        *
                        ERROR at line 1:
                        ORA-01034: ORACLE not available
                        Process ID: 0
                        Session ID: 0 Serial number: 0


                        select TO_CHAR(systimestamp,'YYYYMMDD HH:MI:SS') from dual
                        *
                        ERROR at line 1:
                        ORA-01034: ORACLE not available
                        Process ID: 0
                        Session ID: 0 Serial number: 0


                        Connected to an idle instance.
                        SQL> spool C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\log\cloneDBCreation.log
                        Weirdly, now when I try to connect to sqlplus, I see a new error:

                        C:\Users\m8070313>sqlplus /nolog

                        SQL*Plus: Release 11.2.0.2.0 Production on Thu Nov 22 11:56:58 2012

                        Copyright (c) 1982, 2010, Oracle. All rights reserved.

                        SQL> connect
                        Enter user-name: sysdba
                        Enter password:
                        ERROR:
                        ORA-12560: TNS:protocol adapter error
                        Commonly (on Win platform) this means the related Win Service is not started -- assuming ORACLE_SID and, possibly, PATH correctly set (the latter if you have another Oracle home installed, besides XE server).

                        Btw, the proper syntax is 'connect / as sysdba' or equivalently for user-name respons '/ as sysdba'.


                        Edited by: orafad on Nov 22, 2012 10:52 PM

                        Edited by: orafad on Nov 22, 2012 10:54 PM
                        • 9. Re: "Get Started" URL doesn't work...
                          975609
                          Hey Orafad,

                          Thanks for your quick and prompt response, and trying to resolve my issue, really appreciate the help.

                          orafad wrote:
                          972606 wrote:
                          Pasting the complete contents of the cloneRmanRestore log file:

                          SQL> startup nomount pfile="C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\scripts\init.ora";
                          ORA-00119: invalid specification for system parameter LOCAL_LISTENER
                          ORA-00130: invalid listener address '(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=MINDTREEM807031)(PORT=1521))'
                          ...
                          Instance startup failed on networking config error (and the remainder of the create db process becomes kaput).


                          Is 'mindtreem807031' a resolvable name?
                          I'm not sure how this hostname got in there...I checked the listener.ora and tnsnames.ora and both have a correct host name which is MindtreeM8070313

                          >
                          Did os/networking configuration change recently? Is this on a portable device, or with changing network "locations"?
                          This is on a laptop and probably has a dymanic IP being assigned by the ISP.

                          >
                          >
                          What does hostname command return?
                          C:\Users\m8070313>hostname
                          MindtreeM8070313

                          >
                          What does following commands return?

                          ping -4 mindtreem807031
                          C:\Users\m8070313>ping -4 mindtreem807031
                          Ping request could not find host mindtreem807031. Please check the name and try
                          again.
                          ping -4 localhost
                          ping -4 <output from hostname>
                          Ping was successful for both the above commands.
                          >
                          >
                          >
                          SQL> @C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\scripts\rmanRestoreDatafiles.sql;
                          SQL> set echo off;
                          select TO_CHAR(systimestamp,'YYYYMMDD HH:MI:SS') from dual
                          *
                          ERROR at line 1:
                          ORA-01034: ORACLE not available
                          Process ID: 0
                          Session ID: 0 Serial number: 0


                          declare
                          *
                          ERROR at line 1:
                          ORA-01034: ORACLE not available
                          Process ID: 0
                          Session ID: 0 Serial number: 0


                          select TO_CHAR(systimestamp,'YYYYMMDD HH:MI:SS') from dual
                          *
                          ERROR at line 1:
                          ORA-01034: ORACLE not available
                          Process ID: 0
                          Session ID: 0 Serial number: 0


                          Connected to an idle instance.
                          SQL> spool C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\log\cloneDBCreation.log
                          Weirdly, now when I try to connect to sqlplus, I see a new error:

                          C:\Users\m8070313>sqlplus /nolog

                          SQL*Plus: Release 11.2.0.2.0 Production on Thu Nov 22 11:56:58 2012

                          Copyright (c) 1982, 2010, Oracle. All rights reserved.

                          SQL> connect
                          Enter user-name: sysdba
                          Enter password:
                          ERROR:
                          ORA-12560: TNS:protocol adapter error
                          Commonly (on Win platform) this means the related Win Service is not started -- assuming ORACLE_SID and, possibly, PATH correctly set (the latter if you have another Oracle home installed, besides XE server).
                          I've set a System Env variable -- ORACLE_SID as -- PLSExrProc, I assigned this from the listener.ora file which has (SID_NAME = PLSExtProc)...Please correct me if this is not supposed to be like this....

                          and PATH is set to

                          C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\bin;C:\Perl\site\bin;C:\Perl\bin;%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files\Riverbed\Steelhead Mobile\;C:\Program Files\QuickTime\QTSystem\

                          >
                          Btw, the proper syntax is 'connect / as sysdba' or equivalently for user-name respons '/ as sysdba'.


                          Edited by: orafad on Nov 22, 2012 10:52 PM

                          Edited by: orafad on Nov 22, 2012 10:54 PM
                          • 10. Re: "Get Started" URL doesn't work...
                            Chris_0703
                            What services are started on the machine? If you go into your Services module, you should see two Oracle services running.

                            http://www.thatlink.com/Classes/cis2720fa11/Setup/OracleServerStopStart.aspx
                            • 11. Re: "Get Started" URL doesn't work...
                              orafad
                              972606 wrote:
                              SQL> startup nomount pfile="C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\scripts\init.ora";
                              ORA-00119: invalid specification for system parameter LOCAL_LISTENER
                              ORA-00130: invalid listener address '(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=MINDTREEM807031)(PORT=1521))'
                              ...
                              Instance startup failed on networking config error (and the remainder of the create db process becomes kaput).


                              Is 'mindtreem807031' a resolvable name?
                              I'm not sure how this hostname got in there...I checked the listener.ora and tnsnames.ora and both have a correct host name which is MindtreeM8070313
                              To me, that may be a netbios name truncated (15 characters max length on Windows -- m i n d t r e e m 8 0 7 0 3 1 is 15 characters, missing a "3" at the end).
                              Depending on how installer retrieves hostname, Windows could return the netbios name.


                              Perhaps you could try the following, just as a quick test to see what happens:

                              Edit the referred pfile c:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\scripts\init.ora.
                              Change HOST parameter value in local_listener to represent actual name, i.e. HOST=MindtreeM8070313

                              Then:

                              sqlplus / as sysdba

                              SQL> startup nomount pfile="C:\oracle\app\oracle\product\11.2.0\server\config\scripts\init.ora";

                              You may need to adjust per below first.

                              Commonly (on Win platform) this means the related Win Service is not started -- assuming ORACLE_SID and, possibly, PATH correctly set (the latter if you have another Oracle home installed, besides XE server).
                              I've set a System Env variable -- ORACLE_SID as -- PLSExrProc, I assigned this from the listener.ora file which has (SID_NAME = PLSExtProc)...Please correct me if this is not supposed to be like this....
                              Please remove the variable. ORACLE_SID is set via Registry value, you should rarely need to override it like that.
                              Also correct setting would be XE, not the external procedure name.

                              Open a new command window and retry sysdba connection.