12 Replies Latest reply: Jun 10, 2013 4:21 PM by Admin1001 RSS

    urgent asm not starting up with ora 1031..!!!

    960521
      Hi Guys,
      Stuck with a problem not sure how to proceed...cluster services doesnot comeup.....tried staring using crsctl start cluster -n node gives me the below error.....am i missing anything here...Can anybody please help me on this....

      [node+ASM1:root] crsctl start cluster -n node
      CRS-2672: Attempting to start 'ora.asm' on 'node'
      ORA-01031: insufficient privileges
      CRS-5017: The resource action "ora.asm start" encountered the following error:
      ORA-01031: insufficient privileges
      . For details refer to "(:CLSN00107:)" in "/u01/app/11.2.0.3/grid/log/node/agent/ohasd/oraagent_grid/oraagent_grid.log".
      CRS-2674: Start of 'ora.asm' on 'node' failed
      CRS-2679: Attempting to clean 'ora.asm' on 'node'
      ORA-01031: insufficient privileges
      CRS-2681: Clean of 'ora.asm' on 'node' succeeded
      CRS-4705: Start of Clusterware failed on node node.
      CRS-4000: Command Start failed, or completed with errors.


      crsctl check crs shows me the following...

      CRS-4638: Oracle High Availability Services is online
      CRS-4535: Cannot communicate with Cluster Ready Services
      CRS-4529: Cluster Synchronization Services is online
      CRS-4534: Cannot communicate with Event Manager

      tried starting asm manually...but says insufficient privileges...


      [node:+ASM1:grid] echo $ORACLE_HOME
      /u01/app/11.2.0.3/grid
      [node:+ASM1:grid] echo $ORACLE_SID
      +ASM1



      node:+ASM1:grid] sqlplus "/as sysdba"

      SQL*Plus: Release 11.2.0.3.0 Production on Sat Dec 8 15:21:21 2012

      Copyright (c) 1982, 2011, Oracle. All rights reserved.

      Connected to an idle instance.

      SQL> startup
      ORA-01031: insufficient privileges

      Grid has the following privileges

      [node:+ASM1:grid] id
      uid=501(grid) gid=501(oinstall) groups=501(oinstall),502(dba),504(asmadmin),506(asmdba),507(asmoper)

      [node:ipdexdev1:oracle] id
      uid=502(oracle) gid=501(oinstall) groups=10(wheel),501(oinstall),502(dba),506(asmdba)

      The other node is working fine...compared the privs they are the same on other node too...