6 Replies Latest reply: Apr 17, 2013 4:10 AM by Prakash T Soundappan RSS

    installed 11g XE not opening

    Prakash T Soundappan
      good afternoon,
      after installation of oracle 11g XE.if i am opening , im getting http status-404 error.im using windows xp os
      can any one help me in solving this problem...

      thank you,
      prakash

      Edited by: Prakash T Soundappan on Apr 16, 2013 5:31 PM
        • 1. Re: installed 11g XE not opening
          Udo
          Hello Prakash,

          could you please post the complete URL you are trying to access? You can "anonymize" your hostname if it appears necessary. And can you determine which service is issuing the 404 error? Could it be you have a Tomcat/Glassfish/... on your system that uses port 8080 as well, so you have a port conflict and the service responding is not XEs internal HTTP server but some other service? In that case, you could either change the http port for your XE's internal HTTP server or the port used by the other service...

          -Udo
          • 2. Re: installed 11g XE not opening
            Prakash T Soundappan
            this is my url sir http://127.0.0.1:8080/apex/f?p=4950
            and my error message is

            HTTP Status 404 - /apex/f

            type Status report

            message /apex/f

            description The requested resource is not available.
            Apache Tomcat/6.0.36

            can you help me in getting rid of this problem


            thank you
            prakash
            • 3. Re: installed 11g XE not opening
              Prakash T Soundappan
              this is my url sir http://127.0.0.1:8080/apex/f?p=4950
              and my error message is

              HTTP Status 404 - /apex/f

              type Status report

              message /apex/f

              description The requested resource is not available.
              Apache Tomcat/6.0.36

              can you help me in getting rid of this problem


              thank you
              prakash
              • 4. Re: installed 11g XE not opening
                Prakash T Soundappan
                as im new to this forum i dont know how to use it excuse me unfortunately i clicked answered.i am using windows XP and Apache is also installed in my computer

                thank u
                prakash

                Edited by: Prakash T Soundappan on Apr 17, 2013 1:13 PM
                • 5. Re: installed 11g XE not opening
                  Udo
                  Hello Prakash,

                  this is the hint to the cause of your issue:
                  Apache Tomcat/6.0.36
                  This was a guess of my previous post: You are running an Apache Tomcat on the server you've installed XE on. The default port used by your Tomcat is 8080, which is also the default port for the database internal HTTP server that is used to serve the application you are trying to access.
                  As I've indicated already, you have one of the following options:
                  A) Change the port used by your Apache Tomcat, either by using the configuration gui (if available) or by editing the connector configuration in the server.xml in Tomcat's conf directory.
                  B) Change the port used by the database internal HTTP server by issuing the following command as sys/sysdba:
                  exec dbms_xdb.sethttpport(<portnumber>);
                  commit;
                  alter system register;
                  ... where you replace +<portnumber>+ with an alternative port, e. g. 8088. You need to change your Link-URL from http://127.0.0.1:8080/apex/f?p=4950 to http://127.0.0.1:8088/apex/f?p=4950 in that case.
                  C) Disable the database internal HTTP server and deploy APEX Listener to your Tomcat. This will be a bit more difficult, as APEX Listener will require a few more installation steps and Tomcat is not a supported (but working) JEE container for that task.

                  I'd recommend you to start with B) and see if you get everything up and running as expected.

                  -Udo
                  • 6. Re: installed 11g XE not opening
                    Prakash T Soundappan
                    awesome udo thank you very much i choosed option B . i changed my http port and my oracle home is working fine

                    cheers udo

                    thank you
                    prakash