1 2 Previous Next 16 Replies Latest reply: Aug 19, 2013 5:06 PM by 1033578 RSS

    Problem With Listener Service: Long Delay Starting Listener, Intermittent Connections

    1033578

      I am having trouble connecting to my Oracle database.  I'm not sure what the cause was, but now when I connect to a database that has been working fine for the past two years, I usually get a ORA-12541 error.

       

      I run lsnrctl status on the server and get a prinout like this:

       

      Copyright (c) 1991, 2010, Oracle.  All rights reserved.

      Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=dqaswn02)(PORT=1521)))
      TNS-12541: TNS:no listener
      TNS-12560: TNS:protocol adapter error
        TNS-00511: No listener
         64-bit Windows Error: 61: Unknown error
      Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC1521)))
      TNS-12541: TNS:no listener
      TNS-12560: TNS:protocol adapter error
        TNS-00511: No listener
         64-bit Windows Error: 2: No such file or directory

       

      I've also tried manually stopping the service via services.msc and then restarting via lsnrctl start, but when I do this I get a really long delay (10+ minutes) before it returns with something like:

      TNS-01153: Failed to process string: 0í

      I'm pretty lost as to what is wrong.  I've been messing around with listener.ora, but I don't see anything problematic in there.  Here's a copy:

       

      # listener.ora Network Configuration File: E:\app\myc0714\product\11.2.0\dbhome_1\NETWORK\ADMIN\listener.ora
      # Generated by Oracle configuration tools.

      SID_LIST_LISTENER =
        (SID_LIST =
          (SID_DESC =
            (SID_NAME = CLRExtProc)
            (ORACLE_HOME = E:\app\myc0714\product\11.2.0\dbhome_1)
            (PROGRAM = extproc)
            (ENVS = "EXTPROC_DLLS=ONLY:E:\app\myc0714\product\11.2.0\dbhome_1\BIN\OraClr11.dll")
          )
        )

      LISTENER =
        (DESCRIPTION_LIST =
          (DESCRIPTION =
            (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = dqaswn02)(PORT = 1521))
          )
          (DESCRIPTION =
            (ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1521))
          )
        )

      # ADR_BASE_LISTENER = E:\app\myc0714
      LOG_FILE_LISTENER = LISTENER
      TRACE_LEVEL_LISTENER = SUPPORT
      TRACE_FILE_LISTENER = LISTENER

       

      However, a few times during this I've been able to connect to the server, via sqlplus, but it has taken 10 minutes before the connection comes online.  Once I'm connected, I can query my tables as expected, but I need an application to connect.

       

      If anyone has any ideas on what could be wrong, please let me know.

        1 2 Previous Next