This discussion is archived
1 2 Previous Next 16 Replies Latest reply: Jan 11, 2011 5:52 AM by 800838 RSS

emctl start dbconsole fails

48160 Newbie
Currently Being Moderated
Greetings,
The command "emctl start dbconsole" fails on a system where the dbconsole was working at one time. For some reason, I cannot get it restarted. I believe one of the underlying processes that is necessary for the console has died... but I don't know what the prerequisites for emctl are.

This is on a Linux AS3 server running Oracle 10gR1.

The output for the command is here:
emctl start dbconsole
TZ set to US/Eastern
Oracle Enterprise Manager 10g Database Control Release 10.1.0.2.0
Copyright (c) 1996, 2004 Oracle Corporation. All rights reserved.
http://<my hostname>:5500/em/console/aboutApplication
Starting Oracle Enterprise Manager 10g Database Control ............................................................................................. failed.
------------------------------------------------------------------
Logs are generated in directory <log directory>

Going to the log directory, the emagent.log has this entry:
2006-04-14 12:47:21 Thread-3052829216 Starting Agent 10.1.0.2.0 from /apps/oracle/Ora10gHome (00701)
2006-04-14 12:47:26 Thread-2987391920 Disable collector (00406)
2006-04-14 12:47:26 Thread-3052829216 EMAgent started successfully (00702)

Maybe the EMAgent started successfully but, trying to access the webpage at "http://<full host name>:5500/em" produces a "Page not found" error.

At the same time, the emdctl.trc file gives this output:
2006-04-14 12:57:56 Thread-3052828896 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (caec312x.caec.ww011.siemens.net:5500): Connection refused (error = 111)

And the file emdb.nohup has this output:
----- Fri Apr 14 12:57:56 2006::Restarting DBConsole. -----
----- Fri Apr 14 12:57:56 2006::Console Launched with PID 6204 at time Fri Apr 14 12:57:56 2006 -----
06/04/14 12:58:01 Error starting ORMI-Server. Unable to bind socket: Address already in use


Lastly, the emagent.trc file is going crazy with these constant entries:
2006-04-14 11:58:11 Thread-2965298096 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>.net:5500): Connection refused (error = 111)
2006-04-14 11:58:11 Thread-2965298096 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
2006-04-14 11:58:11 Thread-2965298096 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>:5500): Connection refused (error = 111)
2006-04-14 11:58:11 Thread-2965298096 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
2006-04-14 11:58:11 Thread-3019893680 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>:5500): Connection refused (error = 111)
2006-04-14 11:58:11 Thread-3019893680 ERROR command: nmejcn: failed http connection to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
2006-04-14 11:58:41 Thread-2965298096 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>:5500): Connection refused (error = 111)
2006-04-14 11:58:41 Thread-2965298096 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
2006-04-14 11:58:41 Thread-2965298096 WARN http: snmehl_connect: connect failed to (<localhost>:5500): Connection refused (error = 111)
2006-04-14 11:58:41 Thread-2965298096 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to http://<localhost>:5500/em/upload/: retStatus=-32
2006-04-14 11:58:46 Thread-2965298096 ERROR upload: Error in uploadXMLFiles. Trying again in 300.00 seconds.

This last block of messages keeps repeating over and over again.

Please forgive the length of this post but I wanted to give complete information on my problem.

OK, that's it. Any ideas?
Thanks in advance for your time. :-)
T.
  • 1. Re: emctl start dbconsole fails
    mnazim Expert
    Currently Being Moderated
    Seems emd_url is not working or listening ports is already in use
    can you paste emoms.trc file is here ?

    For the time being can you reboot the box and check again
  • 2. Re: emctl start dbconsole fails
    501853 Newbie
    Currently Being Moderated
    Hi T.

    Can you check with netstat, if the port already used?

    Have you changed the hostname?

    Greetings
    Sven
  • 3. Re: emctl start dbconsole fails
    467595 Newbie
    Currently Being Moderated
    I too am noticing the same error within emagent.trc file. I am running the same version of Linux, and the same version of 10g. I can however access EM through the same URL that is posting this error: http://hostname:5500/em. Did you get any further details?
  • 4. Re: emctl start dbconsole fails
    532240 Newbie
    Currently Being Moderated
    Did u got any solution for this... I also got the exact same messages ...

    Regards,
    Sujit
  • 5. Re: emctl start dbconsole fails
    277993 Journeyer
    Currently Being Moderated
    Just avoid uding localhost. Use the actual servername or computername of the PC
  • 6. Re: emctl start dbconsole fails
    605145 Newbie
    Currently Being Moderated
    I faced the same problem, there is a workarround solution:

    edit $ORACLE_HOME/bin/emctl scripts and add the following lines on the top of file

    HOST=newhost
    HOSTNAME=newhost
    ORACLE_HOSTNAME=newhost
    export HOST
    export HOSTNAME
    export ORACLE_HOSTNAME

    now try to run emctl again
    emctl start dbconsole
  • 7. Re: emctl start dbconsole fails
    277993 Journeyer
    Currently Being Moderated
    You can set these up as environment variables if you really want to do it. It may work, but I do not think editing emctl script is a supported approach.

    So I would not recommend it.
  • 8. Re: emctl start dbconsole fails
    658434 Newbie
    Currently Being Moderated
    Hi, when I opened a terminal in my Linux system and typed the command: emctl start dbconsole, I got an error like this:

    TZ set to US/Eastern
    Exception in getting local host
    java.net.UnknownHostException: dhcppc0: dhcppc0
    at java.net.InetAddress.getLocalHost(InetAddress.java:1191)
    at oracle.sysman.emSDK.conf.TargetInstaller.getLocalHost(TargetInstaller.java:4977)
    at oracle.sysman.emSDK.conf.TargetInstaller.main(TargetInstaller.java:3758)
    Exception in getting local host
    java.net.UnknownHostException: dhcppc0: dhcppc0
    at java.net.InetAddress.getLocalHost(InetAddress.java:1191)
    at oracle.sysman.emSDK.conf.TargetInstaller.getLocalHost(TargetInstaller.java:4977)
    at oracle.sysman.emSDK.conf.TargetInstaller.main(TargetInstaller.java:3758)
    OC4J Configuration issue. /u01/app/oracle/product/10.1.0/Db_1/oc4j/j2ee/OC4J_DBConsole_null_YOUR_SID not found.

    What's the problem and how to solve it? Anyone can help?
  • 9. Re: emctl start dbconsole fails
    587671 Journeyer
    Currently Being Moderated
    Did you set the oracle sid, I.e The name of the Database

    example

    export ORACLE_SID=<DB_NAME>

    If not, try that then try and start the Dbconsole
  • 10. Re: emctl start dbconsole fails
    mnazim Expert
    Currently Being Moderated
    Have you configure the DHCP whats the output o cat /etc/hosts
  • 11. Re: emctl start dbconsole fails
    708487 Newbie
    Currently Being Moderated
    In response to tnoel57

    I was getting the exact same problem and error messages as reported above ie my dbconsole was saying it wasn't running so I would try and start it and then it would pronounce that there was one already running!! Annoying to say the least.
    So after much research and no definitive answer, I tried the following and it worked! It may have just been a stroke of good luck coz there seems to be no rhyme or reason to this one.

    I unset the TZ env variable and then tried to start the dbconsole .. Alas I still got the declaration " - An instance of Oracle Enterprise Manager 10g Database Control is already running.".

    I then set the TZ again, started my agent first (emctl start agent) .. this started smoothly. I then stopped the console, and ran " emctl start dbconsole " and it actually started.
    Like I said before, there doesn't seem to be any rhyme or reason to this one ..

    Edited by: user1368258 on 23/06/2009 22:34

    Edited by: user1368258 on 23/06/2009 22:35
  • 12. Re: emctl start dbconsole fails
    432423 Newbie
    Currently Being Moderated
    I get the same problem.

    Even after
    1. resetting TZ env Variable
    2. restarting the agent
    and
    3. restarting the dbconsole.

    --> emctl start dbconsole
    TZ set to Asia/Dubai
    Oracle Enterprise Manager 10g Database Control Release 10.2.0.4.0
    Copyright (c) 1996, 2007 Oracle Corporation. All rights reserved.
    https://DARPT.da-desk.com:1158/em/console/aboutApplication
    Starting Oracle Enterprise Manager 10g Database Control ............................................................................................. failed.
    ------------------------------------------------------------------
    Logs are generated in directory /u01/app/oracle/product/10.2/db_1/DARPT.da-desk.com_dadesk/sysman/log
    oracle@DARPT :/opt/oracle


    Please advice

    Best regards,
    Abhijit
  • 13. Re: emctl start dbconsole fails
    178556 Newbie
    Currently Being Moderated
    Thank you! A word to the wise: if you decide to secure the db console, make sure you use the hostname of your server when you are asked to 'Enter a Hostname for this OMS'.

    Because the common name and the actual host name do not match, you will not be able to shutdown the the console and will receive a 'Failed to shutdown the DBConsole gracefully'

    If you set your HOSTNAME env to your bogus name, you will be able to shut down the console.
  • 14. Re: emctl start dbconsole fails
    802644 Newbie
    Currently Being Moderated
    Hi All,

    I m getting blank page when I open OEM in windows.
    When I run emctl status dbconsole it says up and running.I did stop and started couple of times but still i m getting the blank pages.
    I checked log the but could not figure out that the reason.
    I have done the cleaning up of \emd\state and \emd\upload directories also. But no luck.

    Pls some one hlp

    Under emoms.trc
    ------------------------------
    ERROR em.jobs executeCommand.370 - UpdateARUTables: Oracle MetaLink credentials are incorrect or missing. Click Patching Setup to set required parameters.
    2010-10-08 00:00:06,132 [JobWorker 1205:Thread-24] ERROR em.jobs executeCommand.266 - OpatchUpdateLatest: Oracle MetaLink credentials are incorrect or missing. Click Patching Setup to set required parameters.
    2010-10-08 17:10:11,616 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.asprov.ui.intg.ASProvisioningIntegration
    2010-10-08 17:10:11,616 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.paf.sample.ui.intg.PAFDemoIntegration
    2010-10-08 17:10:11,616 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.emCLI.CLIIntg
    2010-10-08 17:10:11,616 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.emCLI.CLIDownloadIntg
    2010-10-08 17:10:12,240 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.eml.target.slb.common.SLBIntegration
    2010-10-08 17:10:15,142 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.sidb.ui.intg.SIDBProvisioningIntegration
    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.racprov.ui.intg.RACProvIntegration
    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.ec.ui.intg.ExtendClusterIntegration
    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.dn.ui.intg.DltNodeIntegration
    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.common.ui.intg.ProvCommonIntegration
    2010-10-08 17:10:15,282 [OC4J Launcher] ERROR app.ContextInitializer contextInitialized.420 - Integration Class not found: oracle.sysman.pp.bpelprov.ui.intg.BPELProvisioningIntegration
    -------------------------------------

    under emagent.log

    RROR upload: Disabling Logging and Tracing: 99.49% of disk used
    2010-10-08 17:09:00,605 Thread-3148 WARN http: nmehl_httpListener: signaled to exit from emctl
    2010-10-08 17:09:01,619 Thread-3148 WARN : Signalled to Exit Normally. Signaled to exit from emctl
    2010-10-08 17:10:07,748 Thread-6976 ERROR pingManager: nmepm_pingReposURL: Cannot connect to https://CTENGORA66.sos.com:1158/em/upload/: retStatus=-1
    2010-10-08 17:10:07,748 Thread-6976 WARN command: Job Subsystem Timeout set at 600 seconds
    2010-10-08 17:10:07,763 Thread-6976 WARN upload: Upload manager has no Failure script: disabled
    2010-10-08 17:10:07,810 Thread-6976 WARN metadata: Metric VirtualHosts does not have any data columns
    2010-10-08 17:10:07,826 Thread-6976 WARN metadata: Metric collectSnapshot does not have any data columns
    2010-10-08 17:10:07,982 Thread-6976 WARN metadata: Metric hung_system_traces does not have any data columns
    2010-10-08 17:10:08,262 Thread-3420 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:08,262 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:08,262 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:08,262 Thread-5852 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:08,325 Thread-1316 WARN TargetManager: Query returned 0 rows (only one expected) for the dynamic property from_cluster
    2010-10-08 17:10:08,325 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:08,387 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:09,401 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:10,415 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:10,415 Thread-1316 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:10,914 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:10,914 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:10,930 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:10,946 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:10,946 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:10,946 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:11,164 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:11,226 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:12,240 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:13,254 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:13,286 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:13,317 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:13,317 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:13,348 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:13,473 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:13,488 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:13,488 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:14,502 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:14,502 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:14,643 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:17,685 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011
    2010-10-08 17:10:17,685 Thread-8052 ERROR : (nmecmgr.c,3230):Memory 0x0 encountered, expect struct_id=11011


    Thanks
1 2 Previous Next